Gå til sidens hovedinnhold

I kø for å dryle

Artikkelen er over 13 år gammel

Tett mellom torskhauan på Liland lørdag

Norgesmester, verdensrekord og 6.000 kroner i lomma. Utbyttet ble bra for Christian Hestdahl lørdag.

Torskhauan lå så tett i sjøen at man nesten kunne gått tørrskodd sjøveien til Narvik da tidenes første åpne nasjonale mesterskap i tørska torskhaudryling ble avviklet på Liland brygge i Evenes lørdag ettermiddag.

400 hau

Siden i fjor har ildsjelene i Evenes Kystlag myrdet torsk i stor skala for å skaffe nok torskhau til veie. Da konkurransen startet ved 14-tiden lørdag kunne deltakerne velge og vrake mellom 400 tørska torskhau i alle varianter.

- Dette hauet ser bra ut. Det tror jeg at jeg kan kaste langt med.

- Og du; få nu med at det er jeg som er til høyre på bildet, sa en lattermild Vigdis Aune Strømsnes før hun og de omlag 150 andre deltakerne gjorde seg klar til å avgjøre hvem som var den fremste dryleren i landet.

Kastet feil

Formålet med konkurransen var enkelt nok; å kaste et tørska torskhau lengst mulig.

Evenes kystlag hadde laget en bane i sjøen ved flytebryggene på Liland. Det var bare å kaste i vei, så langt man bare kunne, innenfor det markerte området.

Å treffe innenfor var ingen enkel sak. Flere av torskahuan havnet voldsom ut av kurs og landet ofte i båten Fremover hadde fått låne. På forespørsel kan Fremovers fotograf fremvise et gedigent blåmerke på høyre skinke, så stort som, ja nettopp, et tørska torskhau¿

35 meter

Det ble konkurrert i tre klasser; skjitunga, og for de som hadde passert puberteten hæstpeisa og tjyvkjerringa.

Lengst av alle kastet Christian Hestdahl med 35 meter. Det blir stående som offisiell verdensrekord frem til neste år.

Når tørska torskhaudryling blir olympisk gren er uvisst.

Samme dag som mesterskapet på Liland, gikk VM i konebæring av stabelen i Finland. Med 48 deltakende par fra hele verden ble det kåret mestere for 13. år på rad. Konebæring står ikke på programmet til årets leker i Beijing, og veien opp er nok like bratt for torskhaudrylerene.

Men gøy er det uansett.