Gå til sidens hovedinnhold

Jakta har startet

Artikkelen er over 14 år gammel

Mandag 10. september startet småviltjakta, og vi gir deg tips om hvor du finner rypa og hvordan du tilbereder middagen.

Fra og med mandag 10, september starter småviltjakta på ryper. skogfugl, rugde og hare.

Mange er ute i skogen allerede fra første jaktdag, og her finner du oversikt over rypetellingene .

Ingen vet

Men hvor rypa er, det kan ingen si sikkert. Selv ikke rypeprofessor Johan B Steen. Jegerne ønsker å vite hvor rypa befinner seg til ulike tider på døgnet.

– Det varierer selvsagt med årstiden, for om vinteren er den aktiv så lenge det er spiselys.

Om sommeren og høsten er det om morgenen og på kvelden – like før det blir mørkt – at rypa er mest aktiv. Midt på dagen hviler den, og holder seg i ro.

Lukt

– For jegere med hund er lukten av rypen avgjørende. Mange har opplevd at hunden stryker forbi en rype på en meters hold, og at det er jegeren som støkker den.

Ifølge Johan B Steen er det helt naturlig, for når rypa sitter i ro, avgir den minimalt med lukt.

Stiger

– Er været dårlig, kan den sitte i ro hele dagen, legger han til.

Men rypene er som andre. De lar seg friste av ulike ting og ingen ryper er like. Men også meteorologiske faktorer spiller inn når jegeren med hund forsøker å finne rypa som gjemmer seg.

– I gamle dager brant de halm på jordene for at ikke poteten skulle fryse på høsten. Det ble gjort på kvelden. Da synker den varme lufta og legger seg på bakken. På samme måte er det med lukten fra rypene. På dagen stiger den opp og kan gjøre det vanskelig for hundene å få god nese, sier Steen.

– Men, slutter han, det er fortsatt mye vi ikke vet om rypas døgnrytme. Det er mye som ennå ikke er systematisk undersøkt om denne fuglen.

Positive til jakt

TNS Gallups miljøbarometer viser at 80 prosent av befolkningen har tiltro til at jakten i Norge utøves på en human og forsvarlig måte.

Hele 73 prosent er generelt positive til jakt, mens bare 22 prosent er negative. 80 prosent av de spurte opplyste at de har tiltro til at jakten i Norge utøves på en human og forsvarlig måte.

Best under åpne himmel

Ørreten smaker best like etter at den er fanget. Slik er det også med rypa. Rypebryst – som så vidt får smaken av glør fra grillen – er en for mange ukjent delikatesse: Mørt og himmelsk godt.

De fleste lar rypa henge de nødvendige døgngradene før de pakkes ned og tas opp før julemiddagen. Rypa skal henges for at kjøttet skal mørnes, og få den rette smaken. Men bare prøv – om så bare med én av rypene du skyter i høst – å ta den mens den ennå er varm. Et mørere og mer delikat kjøttstykke en rypas ferske bryst, skal du lete lenge etter.

Slik tilbereder du rypa:

- Start med å steke beina. De skal stekes hardt, med salt og mye pepper. Bruk godt med smør i stekingen.

- Legg beina til side, og la de avkjøles.

- Sjyen du nå har fått, bruker du som basis når du skal lage saus.

- Bryststykkene legger du til siden, og venter til saus og garnityr klart. I naturens restaurant er det gjestene som venter på maten – ikke omvendt.

Slik lager du sausen:

- Tilsett vann og rødvinseddik til sjyen fra rypebeina som er stekt, og la innmaten trekke i dette under lokk.

- Sausen lager du med det du har tilgjengelig, men fløte, rømme, hvitløk og en dæsj med sterk sennep kan være godt å ha med seg i sekken. En liten terning med kjøtt- eller hønsebuljong setter en ekstra og hemmelig piff på susen.

Garnityr:

- Gulrot og brokkoli passer utmerket til rype. Grønnsakene skal ikke koke, bare trekke. De er best når tennen får litt motstand. Ha vannet klart til når sausen er ferdig.

- Tyttebær – selvplukkede – er en selvfølge til et rypemåltid i september.

Le grand finale:

- Når garnityren er ferdig, og sausen klar, kan du steke rypebrystene: Bruk hard varme og stek i panne eller på grill. Brystene stekes i ett og et halv minutt på hver side. Salt og pepper etter behov. Der kjøttet ligger dobbelt, åpner du brystet slik at hele overflaten får en skarp stekehinne.

- La rypebrystene hvile i tre minutter, og server.

- Sammen med rypebrystene – to stykker pr person – legger du de stekte rypebeina, som skal spises med hendene.

- Drikke etter eget ønske. Bedre mat under åpen himmel finnes ikke.