Gå til sidens hovedinnhold

Jeger gjorde unikt funn

Artikkelen er over 7 år gammel

Mads Skoland fra Narvik jaktet på rype. Fangsten ble atskillig mer oppsiktsvekkende, en 1000 år gammel pil.

For ved en liten isbre ved vannet Vuole p Allakasjaure i fjellene øst for Skjomen, fant jegeren en nesten 70 cm lang og 30 gram tung pil.

Rundt 1000 år gammel

Pilen var intakt da Skoland fant den. Det gjør funnet helt unikt, forteller Kjell-Åke Aronsson.

Han er sjef ved museet Ájtte i Jokkmokk. Tidligere denne uken var han i Narvik for å hente pilen, som fra neste år blir stilt ut i hans museum. For siden pilen ble funnet på svensk side av grensen tilhører den også et svensk museum.

Ut fra tidligere funn kan Aronsson fastslå at pilen med stor sannsynlighet er rundt 1000 år gammel.

Et unikt funn

– Dette er den fjerde pilen av denne typen som er funnet i Sverige. Den stammer høyst sannsynlig fra samiske jegere som jaktet på villrein. Det som gjør dette funnet helt unikt er at i tillegg til pilspissen og selve treskaftet, så var også det ble brukt til å feste spissen til skaftet med da Mads Skoland fant pilen. Det har vi ikke sett tidligere. Det kan være sener fra et dyr, eller noen annet. Jeg kan ikke fastslå hva dette er her og nå. Men det skal vi finne ut av før pilen blir stilt ut i museet i Jokkmokk, forteller Kjell-Åke Aronsson.

Gikk rett på den

Mads Skoland fant pilen under en jakttur i midten av september. Han er godt kjent i området etter å ha jaktet der flere ganger tidligere, men da sammen med andre.

– Kanskje var det dette at jeg var alene som gjorde at jeg var mer oppmerksom på ting rundt meg. Men det er også et faktum at den lille isbreen har smeltet halvannen meter siden i fjor. Uansett så gikk jeg rett på pilen, og skjønte med en gang at den måtte være veldig gammel. Forteller Mads Skoland.

Viktig dokumentasjon

Skoland forteller at det første han gjorde var å fotografere pilen slik den lå med spissen ennå festet til treskaftet.

– Jeg skjønte at det var viktig å dokumentere funnet fotografisk siden spiss og skaft høyst sannsynlig ville falle fra hverandre med en gang jeg rørte dem. Det var jo det som skjedde også.

At han sørget for denne dokumentasjonen er Aronsson veldig fornøyd med.

– For oss som skal finne ut mer om pilen og de som brukte den er det utrolig viktig med en slik dokumentasjon. Ut fra bildene til Skoland kan vi for eksempel se hvor jegerne har stått i forhold til byttet som befant seg oppe på breen. Vi kan også se ut fra lengden på pilen at de må ha skutt med kraftige langbuer, forteller Kjell-Åke Aronsson.

Kommentarer til denne saken