Nå har Kiruna fått nytt rådhus

Kirunas nye rådhus, Kristallen

Kirunas nye rådhus, Kristallen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Tirsdag blir en viktig dag i Kirunas historie. Da får kommunen offisielt overrakt sitt nye rådhus fra LKAB. Samtidig går det gamle rådhuset motsatt vei.

56 år gammelt

Det nye rådhuset, «Kristallen», er bygget som en følge av at store deler av dagens bebyggelse i Kiruna sentrum må flyttes eller rives for å gi LKAB mulighet for å ekspandere sin gruvedrift. Malmforekomsten det drives på strekker seg nemlig inn under deler av byen, og valget har stått mellom å stanse gruvedriften, eller flytte deler av byen.

LES OGSÅ: Tar farvel med rådhuset - må rives for å gi LKAB muligheten til å ekspandere

Blant det som har måttet vike er det 56 år gamle rådhuset som ble tatt i bruk i 1962. Rådhuset, som også har fungert som kunsthall, ble like etter åpningen kåret til Sveriges vakreste offentlige bygning.

Kunst og kultur

Nå er det imidlertid slutt. Den 10. august ble dørene lukket for godt, og nå skal det offisielt markeres at Kiruna har fått nytt rådhus, med ny adresse.

LES OGSÅ: Nå gjør de seg klar til å flytte klokketårnet i Kiruna

Også i det nye rådhuset skal kunst og kultur ha en fremtredende plass. I tilknytning til inngangspartiet er det et stort, åpent lokale der man skal kunne arrangere konserter, dans og teater. Det blir også etablert et kunstmuseum i det nye rådhuset.

LES OGSÅ: Byflyttingen koster 12-14 milliarder svenske kroner

«Kristallen», med sin runde og særegne form, er tegnet av det danske arkitektfirmaet Henning Larsen Architects, som vant arkitektkonkurransen for bygget. Det gamle rådhuset i Kiruna var et landemerke med sitt klokketårn. Dette er flyttet og satt opp ved det nye rådhuset.

Artikkeltags