- Riksteatret tar 235 kroner for en time med underholdning, mens her holder vi på i time etter time, så det er med god samvittighet dere kan åpne lommeboken.

Det er søndag ettermiddag i Nordreisahallen. 300-400 personer fra fjern og nær har rigget seg til på plaststoler for å se, høre og noen; for bli frelst og helbredet av den landskjente predikanten Svein-Magne Pedersen fra Misjonen Jesus Leger. Eller slik læstadianersønnen fra Håkvik selv introduserer seg:

– Kjent fra både TV, radio, aviser og ukeblad. Bare i Se og Hør har jeg vært tre ganger. Men gjennombruddet kom hos Per-Ståle i «Lønning Direkte» på TV 2.

– Føler man må gi penger

I døråpninga til Nordreisahallen står Karen Utsi fra Kåfjord og speider mot scenen. Hun er sjåfør for en venn som skal bli forsøkt helbredet.

– Du skjønner, hvis jeg sitter så forventes det at jeg må gi penger når kollektbøssene sendes rundt, hvisker Utsi.

– Jeg er her mest fordi jeg er litt nysgjerrig på hva som foregår, ikke for at jeg tror så mye på det, fortsetter hun fra ståplassen sin.

Ved første øyekast ser det ut til at de fleste tilhørerne putter penger i de hvite plastbøttene som sendes rundt. Men alt skjer veldig fort og før man vet ordet av det forsvinner en av hjelperne fra en lokal meninghet, samt misjonens koordinater Frank Håvik, inn i en korridor med bøssene. Der lukkes dørene og pengene tømmes utover gulvet.

– Du kan ikke ta bilde av oss nå, sier Håvik mens han sitter på knærne å teller penger.

– Det blir et veldig feil fokus dersom folk ser bilder av oss på denne måten, fortsetter koordinatoren før han med raske bevegelser putter pengene i store hvite konvolutter.

Kveldens kollektinntekter er på 23.000 kroner. På helbredelsemøtet i Havøysund dagen i forveien fikk de inn 6.900 kroner.

– Med tanke på at dette er penger som skal lønna mange ansatte, er det ikke et stort beløp, mener Håvik.

Gud satser på Finnmark

Med stresskofferten under armene ankommer Svein-Magne Pedersen idrettshallen. Litt forsinket og litt andpusten. Og med en allerede fullsatt sal i vente. Hakk i hælene følger kona Solveig Pedersen som alltid er med mannen sin på reisene. De har ikke sovet mange timer det siste døgnet. Sist natt i Havøysund i Finnmark ble lang.

– Folk ville ikke gå hjem, påpeker Pedersen.

– Det er tydelig at Gud satser på Finnmark nå. Der går det i ett med helbredelser, fortsetter predikanten som forklarer den åndelige pågangen fra finnmarkingene med at fylket er landets minst evangeliserte.

– Men vi besøker jo også andre steder enn Finnmark, understreker han.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mye vi har reist hittil i år, men det er mye.

Millionbedrift

For 13 kroner og 10 øre minuttet kan man kjøpe Pedersens andakt og forbønn. Av dette får predikanten 8 kroner pr. minutt. Hvert år ringer tusenvis av folk fra inn- og utland.

– Folk ringer i ett, sier predikanten som ikke har betenkeligheter med å ta betaling fra de syke.

– Penger er en velsignelse, ingen forbannelse, hevder han.

I fjor ble Svein-Magne Pedersens bedrift velsignet med hele 6,5 millioner kroner. Året før var omsetningen på 4,7 millioner kroner. Pedersen beskjeftiger 18 ansatte på hel- og deltid.

Inntektene kommer hovedsakelig fra kollektpenger, Teletorg, bokforlaget og pengegaver for bladet Legedom som har opplag på ca. 40.000. Pedersen forteller at han ofte har 80 timers arbeidsuke.

– Gud har gitt meg en nådegave som sier helbred de syke.

Han forklarer misjonens popularitet slik:

– Vi er blitt en suksessbedrift fordi vi tenker resultater og aldri mister motet. Der leger gir opp, fortsetter vi å be.

Med kølapp til Gud

De 250 kølappene som er lagt ut til helbredelsesøkta i Nordreisa, blir revet vekk i rekordfart. De som ikke var tidlig nok ute til å få kølapp kan likevel kjenne Pedersen hånd, dersom de er villige til å vente inn i de små nattetimer.

– Mens man venter på tur kan man hygge seg med kaffe og mat i kafeen, informere Pedersen som har avtalt med skolekorpset i Nordreisa om å holde åpen kafé til siste person er dratt.

Bønn om hjelp

Marit Isaksen (33) fra Oksfjord var tidlig ute og fikk sikret seg kølapp. Men i tillegg vil hun skrive en bønnelapp til Pedersen. Her skriver hun ned hvilke lidelser hun vil at predikanten skal helbrede. Isaksen forteller at hun fra før har kjennskap til misjonen.

– Jeg abonnerer på bladet og har sendt penger to ganger, sier hun og legger bønnelappen i en plastbøssa.

Isaksens lapp, samt en haug med bønnelapper fra andre, skal Svein-Magne Pedersen lese og be for når han er tilbake på kontoret sitt i Vennesla.

– Dette er en fest

Når så helbrederen entrer scenen er det med en mikrofon i hånda. Og med et bredt smil om munnen. Han minner mest om en scenevant talkshow-vert. Og sannheten er ikke langt unna.

– Mine møter skal hete fest, erklærer Pedersen og ser utover den tause, men storøyde forsamlingen. Så juver predikanten løs med en blanding av bibelhistorie, mirakelhistorier - og vitser. Pedersens humor blir godt mottatt i selskapet. Flere ganger får han publikum til å le.

– Jeg pleier å tulle og tøyse og si artige ting for å få folk i godt humør, forklarer Pedersen i pausen.

– Tør jeg spørre hvilke plager fruen har?

Predikanten holder fram mikrofonen til en eldre dame på første rad. Hun forteller at hun er plaget med ryggsmerter, men at hun merket en underlig prikking i kroppen allerede da Pedersen begynte å tale til forsamlingen. Og når Pedersen legger hånden sin på ryggen skjer underet.

– Nå har jeg ikke vondt i ryggen lenger, sier hun lavmælt til Pedersen som ber henne gjenta dette høyt i mikrofonen så forsamlingen også hører.

Den eldre kvinnen forteller videre at hun har kreft og håper å bli helbredet i kveld.

– Du skal få håp i kveld. Guds kraft er her. Han har sett din lidelse, utbryter predikanten i mikrofonen.

Helbreder alle sykdommer

– Det kan være nok at jeg tar på de syke og bare sier «Jesus». Guds kraft går gjennom meg uansett, forklarer Pedersen.

– Og når jeg helbreder over telefonen ber jeg høyt slik at personen hører bønnen. Guds kraft er ikke avhengig av tid og rom, understreker predikanten som forteller at han har helbredet de fleste lidelser.

– Folk har fått syn og hørsel tilbake, og flere ganger har jeg helbredet kreft og hjertelidelser. En gang gjorde jeg en HIV-smittet kvinne i Molde frisk. Men hun vil ikke stå åpent fram, forteller Pedersen som forsikrer om at dersom noen ikke blir helbredet av han, er det bare en ting å gjøre.

– Da må jeg bare fortsette å be.

F 16 helbredelse

Svein-Magne Pedersen kan fortelle at han har laget egne benevnelser på helbredelsemetodene.

– F 16 kaller jeg det når helbredelse skjer momentant. Skilpaddemetoden gjør en gradvis frisk. Tunnelhelbredelse trenger mange skudd med trosbønn før man ser lys i tunnelen. Sjokkhelbredelse er når personen blir verre, før vedkommende blir bedre.

Han råder likevel ingen om å slutte med medisin.

– Nei, selv om Gud bruker naturmetoden går det fint å kombinere medisin med bønnene mine.

Drømmer om å gå

Mange av tilhørerne forteller at de har reist i timevis for å møte helbrederen. Stein Roger Rystad (47) har reist fra Tromsø. For sju år siden fikk han diagnosen Multippel sklerose (MS).

– Det er klart at jeg drømmer om å gå igjen, sier Rystad.

Han har vært i kontakt med Svein-Magne tidligere. Og han abonnerer på bladet hans.

– Men jeg har ikke hørt om at han har helbredet noen med MS tidligere. Likevel vil jeg prøve her i kveld.

Nyfrelst

– Rekk opp hånda alle dere som vil møte Gud. Nå skal du bli frelst!

Svein-Magne Pedersen holder mikrofonen i hånda og nærmest roper til forsamlingen. Det gløder i øynene hans.

– Du som aldri har vært frelst, eller som har rotet deg bort i livet, i kveld vil Gud velsigne deg. Hovedproblemet er synda di, men Guds kraft er her og du kan bli et Guds barn. Si «Ja» til Jesus! fortsetter predikanten.

Oppfordringen fra Pedersen ser ut til å virke.

– Se der ja, sier han og teller høyt de 40-50 hendene som rekkes i været.

– De som vil bli frelst får samtidig heftet «Neste stopp – himmelen?». Det koster vanligvis 39,50, men nå får dere det gratis, poengterer Pedersen mens han vifter med heftet.

Fram til scenen kommer noen titalls personer. Disse vil ifølge predikanten få nye muligheter, evig liv og syndenes forlatelse fra og med i kveld.

– Hva med dem som ikke vil bli frelst?

– Noen kan jo være frelst fra før. Men de som ikke er frelst, vil strengt tatt ikke komme til himmelen.

– Hva skjer med dem?

– De ender i helvete, svarer predikanten.

– Vent med følelsene

De frelsessøkende har nå tatt sitt livs viktigste valg, mener predikanten. Men for at den nyfrelste skal bli værende i sin beslutning, må de følge flere steg. Det første begynnerrådet er “Lytt ikke til dine følelser, om du føler at noe skjedde. Det viktigste er din beslutning, senere vil følelsene også komme med”.

Bodil Hansen fra Djupvik er en av dem som skriver seg på som nyfrelst.

– Jeg sier «Ja» til Jesus nå, sier Hansen besluttsomt mens en veileder ivrig noterer ned hennes personalia, samt gir henne begynnerrådene på en liten hvit papirlapp.

Foran sykehuskøen

– Hvor lenge har dere ventet på operasjon? Pedersen ser spørrende på forsamlingen. Ingen svar.

– Jeg slår den norske stat minst 300 ganger, påpeker Pedersen med en ganske stolt mine.

Han ber tilhørerne lukke øynene og holde hånden på steder der de har vondt. Så ber de en forbønn sammen.

Etterpå gjentar de bønna, men denne gangen ber de for andre som er syke.

Venteliste hos Pedersen

Men så er det endelig tid for «selve» helbredelsene. På tide, er det noen utålmodige som mener.

– Jeg synes det tok altfor lang tid før vi kom i gang med helbredelsene. Det er jo det vi er kommet hit for, sier en mann fra Narvik.

Andre igjen mener at kølappsystemet ikke virker etter sin hensikt.

– Det virker som om folk bak oss i rekka får komme foran oss, sier ekteparet Synnøve og Hans Hansen fra Senja som har henholdsvis kønummer 45 og 46. Klokka 23.00 sitter de fortsatt i kø. Ektemannen skal på jobb neste dag. Nå frykter de at de må dra hjem med uforrettet sak.

– Min kone har kreft og det er mest viktig for henne å få møte Pedersen, sier Hans Hansen som forteller at dette er første gang de forsøker helbredelse gjennom bønn.

– Vi er ikke spesielt kristne, men vi vil likevel prøve dette.

Kaster høreapparatet

– Hvor har du vondt?

Pedersen legger hånden på det stedet den syke har vondt. Så ber han en bønn. Det hele varer i noen få minutter, alt ettersom hvor mange lidelser den syke har.

Helge Vollstad (85) fra Storslett holder øreapparatet i handa og bemerker at hørselen er blitt bedre. Pedersen smiler fornøyd og spør med en tydelig røst inn i øret til Vollstad.

– HVA HETER DU? HVOR GAMMEL ER DU? Og Vollstad svarer på sekundet til stor fornøyelse for tilskuerne som humrer og ler.

Ida Isaksen (86) fra Oksfjord «mister» også høreapparatet denne kvelden.

– Jeg har brukt høreapparat i fem år, men nå i kveld hører jeg endelig godt igjen, sier hun og viser fram høreapparatet på oppfordring fra predikanten.

– La avisen ta bildet av dere slik at folk kan få se at helbredelse virker, sier predikanten mens han smiler til kamera.

Etter at folk har blitt forsøkt helbredet får de med seg et visittkort, samt et lite hvitt tøystykke.

– Det er en salveduk og inneholder Guds kraft. Den kan man legge på steder man har vondt eller under puta om natta, forklarer Pedersen.

En uke etterpå

En uke etter helbredelsemøte på Storslett er det delte erfaringer å høste.

– Jeg merket en bedring under selve møtet og de tre første dagene etterpå. Men nå er smertene tilbake, sier en ung jente og tilføyer.

– Men Svein-Magne sa at det kunne bli vondt en stund etterpå. Derfor er det kanskje for tidlig å si om helbredelsen hjalp eller ikke.

En annen forteller at hun ikke har merket noen forandring etter helbredelsemøtet.

– Magen min er fortsatt like dårlig. Alt er som før, sukker hun.

En småbarnsfar fra Nord-Troms hadde håpet at sønnen skulle bli helbredet.

– Vi har ikke merket noen endringer denne gangen. Men ungen var frisk i fem uker etter møte med Pedersen i Burfjord i vår, sier familiefaren som samtidig forteller en «helbredelhistorie».

– Etter at vi hadde vært på møte i Burfjord, mistet jeg salveduken ut av bilvinduet. Dagen etter var den hullete veien blitt helt slett, forteller mannen som er usikker på om det var veivesenet eller Svein-Magne Pedersen som hadde leget veien.

Les mer om saken i papirutgaven