Alyssa Milano startet et skred da hun oppfordret kvinner til å bruke emneknaggen #metoo for å fortelle om trakassering og overgrep. Det viste seg at det var det som måtte til for å få fram et problem som har hatt lokk på seg i alle år.

Utgangspunktet var de alvorlige anklagene om voldtekt, trakassering og overgrep mot filmprodusenten Harvey Weinstein. Hendelser som skriver seg tilbake helt til 1970-tallet, men som først kom skikkelig til overflaten 5. oktober i fjor da The New York Times avslørte at han hadde inngått forlik med åtte kvinner de siste 30 årene for å få dem til å tie. Siden har mer enn 60 kvinner anklaget ham.

I Norge fikk vi vår første #metoo-historie da skuespiller Sofie Frost sto fram som offer for sextrakassering 16. oktober. Siden har #metoo-historiene som er blitt delt av kvinner og menn over hele landet først og fremst hatt utgangspunkt i underholdningsverden og i politikken.

HER KAN DU BESVARE UNDERSØKELSEN

Lokal og nasjonal undersøkelse

Nå spør Fremover, sammen med alle Amedias over 60 lokalaviser samt den nasjonale avisen Nettavisen.no, om din #metoo-historie. Målet er å få Norge i tale. Vi vil gjennom å spørre folk flest om hva de har opplevd, forsøke å gi et svar på hvilket omfang #metoo har. Hvilket omfang seksuelle overgrep, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet basert på ulikhet i maktforhold har i alle samfunnslag i Ofoten og i resten av Norge.

– Med Metoo mener vi at en person er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og støtter andre som har opplevd det samme, forklarer Andreas Haakonsen, nyhetsredaktør i Fremover.

Helt anonymt

Han forteller at undersøkelsen du kan besvare på Fremover.no, selvsagt er helt anonym.

– Fremover ønsker at leserne skal dele sine metoo-historier. Undersøkelsen er selvfølgelig helt anonym, men man er også velkommen til å kontakte en av Fremovers journalister hvis man ønsker det, sier Haakonsen.

8. mars presenterer Fremover omfanget av #metoo i Norge, sammen med Amedias lokalaviser og Nettavisen.no.

På kvinnedagen 8. mars. vil Fremover, Nettavisen og en rekke av Amedia-aviser over hele landet presentere omfanget av #metoo i Norge.

– Med dette ønsker vi å sette dagsorden. Å gjøre Norge bedre. Å markere en felles parole. Vi skal rett og slett speile #metoo slik hele Norge ser det. Jeg håper leserne deler sine historier, sier Haakonsen.

HER KAN DU BESVARE UNDERSØKELSEN