Gå til sidens hovedinnhold

Minnet de omkomne

Artikkelen er over 9 år gammel

Sorgtung minnesermoni på Evenes flystasjon for de omkomne i Hercules-ulykken.

- Det er med tungt hjerte vi er samlet her i dag, sa sjef for Forsvarets hovedkvarter Haakon Bruun-Hanssen da han talte til minnesermonien på Evenes flystasjon.

Det var satt opp bilder av de omkomne offiserene fra 335-skvadronen på Gardermoen og 137-luftving på Rygge, og det var tydelig at det var en sorgfull sermoni for kollegaene fra Luftforsvaret.

- Et mysterie

Også kong Harald, forsvarsminister Espen Barth Eide, forsvarssjef Harald Sunde og og generalinspektør for Luftforsvaret Finn Christian Hannestad var tilstede på sermonien.

Haakon Bruun Hansen gav sin tale, og gjennomgang av Hercules-ulykken på engelsk, i respekt for representantene fra de deltagende Cold-Response-nasjonene som deltok på minnesermonien.

Bruun-Hanssen fortalte om hvordan Hercules-flyet "Siw" skulle til Kiruna for å hente soldater tilbake til Evenes, om flyet som forsvant fra radaren, og som i går morges ble funnet i tusen biter på toppen av Kebnekaise.

Takket letepersonell

- Ulykken er fortsatt et mysterie for oss. Hercules er det sikreste luftfartøyet det norske Luftforsvaret har, og mannskapet var et av de mest erfarne, fortalte Bruun-Hanssen forsamlingen.

Solist Sigrid Brennhaug fra Mo i Rana og Forsvarets musikkorps Nord-Norge sto for de musikalse bidragene under sermonien, og fremførte blant annet Stings "Field of Golds".

- I dag går våre tanker til de nærmeste pårørende, til 335-skvadronen og 137-skvadronen, til de deltagende i Cold Response, til det norske forsvaret, til det norske folk og vårt naboland Sverige, sa Bruun-Hanssen, som roset mannskapet som har deltatt i det mange lenge håpet var et redningsarbeid.

- Jeg vil takke svenske myndigheter og alt personell som satte sitt eget liv i fare for å finne flyet.

Kort vei mellom glede og bunnløs smerte

Det ble avholdt et minutts stillhet til ære for Ståle Garberg, Truls Audun Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne, og feltprest Knut Espen Høidal tente lys.

- Avstanden mellom liv og død, fra glede til bunnløs smerte, den er så ufattelig kort. På et øyeblikk er alt snudd opp ned. Ofte glemmer vi det som mennesker, men nå har vi fått en smertelig påminnelse om at denne hinnen er tynn, sa feltpresten i sin minnetale.