Montessoriskole med norgesrekord

 Nils Nerdal blir rektor også for Montessoriskolen som starter på Fagernes etter sommerferien. Ingen andre tilsvarende skoler har startet med så mange elever som de gjør på Fagernes. ? Det er bra at vi har fått en avklaring om skolens framtid, mener rektoren. Her sammen med noen av de som får prøve nyskolen.

Nils Nerdal blir rektor også for Montessoriskolen som starter på Fagernes etter sommerferien. Ingen andre tilsvarende skoler har startet med så mange elever som de gjør på Fagernes. ? Det er bra at vi har fått en avklaring om skolens framtid, mener rektoren. Her sammen med noen av de som får prøve nyskolen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag kom den endelige godkjenningen av Fagernes skole som Montessoriskole. Med 76 elever kan den også notere seg for en norgesrekord.

DEL

– Det har aldri blitt startet en Montessoriskole i Norge med så mange elever, forteller rektor Nils Nerdal.

­– Det betyr likevel ikke at denne skolen er den største av sitt slag, ettersom noen av de andre har vokst seg større etter hvert.

Roser foreldrene

Nerdal har søkt permisjon fra rektorstillingen i den kommunale skolen, og blir sjef for nyetableringen på Fagernes. Han gir foreldre den hele og fulle æren for at skolen – som var vedtatt nedlagt som kommunal skole – nå får nytt liv.

– Min oppfatning har nok vært at det er det offentliges ansvar å drive skole. Men jeg tror dette blir veldig bra, og ikke minst er jeg glad for at vi har fått en avklaring av en situasjon som har vedvart i ti-tolv år, nemlig en trussel om at den kunne bli nedlagt. Det kunne ikke fortsatt.

– Nå vet vi hva vi har å forholde oss til, sier Nerdal.

– Jeg tror også det er bra for Narvik at det kommer et alternativ, sier rektoren som viser til Sverige der mange kommuner driver Montessoriskoler, og til Finland – som er kjent for landet med ett av verdens beste utdanningssystem – som har tatt deler av Montessoriskolen inn i den offentlige skolen.

Lærere på skolebenken

For lærerne betyr det at noen må sette seg på skolebenken i sommer for å lære om den nye pedagogikken, det endres i lærerstaben slik at det blir fem pedagoger og fem assistenter på Fagernes – mot dagens åtte lærere og halvannen assistent – og rektoren erkjenner at også for han blir det mye nytt å forholde seg til.

For elevene blir det også forandringer.

– Det ble lengre økter, men lengre friminutter, forklarer rektoren.

– Det er fordi det er en erkjennelse av at elevene trenger tid for å fokusere på de enkelte fagene. Til gjengjeld kan de ligge på gulvet på gode tepper i skoletimene, lærebøker og -materiell skal befinne seg i øyehøyde til elevene – blant annet, forteller han.

Det blir heldagsskole – fra 08.15 til 16.15.

Sparer tusenlapper

Det betyr også at det ikke er behov for en skolefritidsordning, og at foreldre dermed vil spare betydelige summer i løpet av året.

– Omkring 12.000 til 15.000 kroner med de skolepengesatsene som er vedtatt for Fagernes, fastslår Nerdal.

Skolen, som den foreldreeide stiftelsen kjøpte for seks millioner kroner, må bygges om innvendig, planer for de nye klasserommene er allerede tegnet, og Nils Nerdal fastslår at det blir foreldrene som må ta også den biten.

– Med den innsatsen de har lagt for dagen fram til nå, har jeg ingen frykt for at ikke de vil påta seg også den jobben – og løse den på en utmerket måte, sier han.

De har også sikret seg inventar fra en nedlagt Montessoriskole i Lofoten, og kan dermed få på plass obligatorisk materiell til halvparten av normal pris. Det var Utdanningsdirektoratet som fredag innvilget oppstartstillatelse til Narvik Montessoriskole.

Fra tidligere er bygget godkjent av Fylkesmannen.

Første til sjuende

Skolen er et tilbud fra første til sjuende klasse, og Nils Nerdal fastslår at det må etableres overgangsordninger for de største elevene, de som skal over til ungdomsskolen i år eller til neste år, og som har gått på «vanlig» skole de første fem-seks årene.

Artikkeltags