Lærer flyktninger å prate med narvikinger

INTEGRERING: Dette er deltakerne sist mandag. Fungerende lokallagsleder i Narvik Røde Kors sier at frivillige også må bidra om kommunens mål om å bosette hundre flyktninger innen 2018 skal nås.Alle foto: Privat

INTEGRERING: Dette er deltakerne sist mandag. Fungerende lokallagsleder i Narvik Røde Kors sier at frivillige også må bidra om kommunens mål om å bosette hundre flyktninger innen 2018 skal nås.Alle foto: Privat

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Narvik kommune må bli bedre på integrering. Skal kommunen nå det vedtatte målet om å bosette 100 flyktninger innen 2018 må også frivillige bidra.

DEL

Det sier fungerende lokalforeningsleder Terje Dahl i Narvik Røde Kors.

Sist mandag arrangerte Narvik Røde Kors tredje runde med norsktrening. Dette er det siste tilskuddet til lokalforeningens integreringsarbeid. Responsen har vært god og deltakertallet er stigende.

Frivillige

– Det er gledelig at vi nå har kommet i gang med norsktrening som blir et viktig tillegg til våre eksisterende aktiviteter, sier Dahl.

Norsktreningen er en nasjonal Røde Kors-aktivitet som er ment et supplement til opplæringen fra det offentlige. Fokus er dagligtale og praktisk norsk - og det sosiale aspektet.

Blant de frivillige i Narvik er Ragnhild Fjeldheim som har erfaring fra norsktrening i Oslo.

– I Oslo var det bokstavelig talt kø langt ut på gata når det var norsktrening. Det er naturlig nok ikke like «ekstreme» tilstander her, men vi håper dette skal bli populært, sier hun og legger til at de har plass til mange flere.

Motiverende

Fjeldheim forteller at det for hennes del er interessen for å lære om nye kulturer, mennesker og fascinasjonen med internasjonalt arbeid som motiverer.

– Det er selvfølgelig motiverende at deltakerne både trives og setter pris på tilbudet - og at de kommer tilbake.

To av dem som vil komme flere ganger er Mehdi fra Aserbajdsjan og Hüseyin fra Tyrkia. Begge har deltatt alle ganger.

De forklarer at tilbudet er viktig fordi det gir dem en arena for å prate norsk utenfor voksenopplæringen.

– Man kan ikke stoppe en vilt fremmed for å snakke norsk, verken på gata eller i biblioteket, sier Medhi smilende.

Alle som deltar er også elever ved voksenopplæringen. Den enkeltes bakgrunn er ikke et tema - utover hvilket land de kommer fra.

– Det er viktig at norsktreningen skal være et trygt sted. Ingen behøver å utlevere seg selv og det er åpent for alle. Om du er flyktning, arbeidsinnvandrer eller papirløs er ikke viktig for oss. Kun at du har et ønske om å lære, utdyper Ragnhild Fjeldheim.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags