– Nyheten om satsingen har blitt veldig godt mottatt, sier cruisekoordinator Grethe Parker i Cruise Narvik.

Som Fremover allerede har meldt, beregner Narvik Havn å ha en flunkende ny kai på indre havn klar til bruk til første cruiseanløp i januar neste år.

Blir gåavstand

Den nye cruisekaia som liggende et steinkast fra Narvik sentrum vil kunne håndtere skip på om lag 2.500 passasjerer og lett kunne utvides til å ta imot skip med det dobbelte i kapasitet.

– Vi har brukt planene om ny kai aktivt i markedsføringen av Narvik som destinasjon, og for noen av de anløpene som kommer både i 2019 og 2020 kan vi definitivt si at ny kai har vært det endelige argumentet for bookingene.

– At flere av attraksjonene tilknyttet Narvik som cruisehavn nå plutselig blir liggende i gåavstand fra kaia blir helt klart sett på som svært positivt, sier Parker.

– Aldri opplevd

Etter noen magre år med så å si ingen cruiseanløp, kommer det nå et skikkelig oppsving i cruisetrafikken til Narvik.

Inneværende år kommer det til sammen 13 anløp, med Queen Elizabeth den 7. juli med sine 2175 passasjerer som høydepunktet.

For 2019 er det meldt inn ikke mindre enn 22 anløp, og for 2020 er det allerede booket 15.

– Jeg har holdt på noen år med cruise i Narvik, og et så høyt antall 22 anløp på ett år har jeg aldri opplevd tidligere. Noen snakker om tilsvarende tilbake på 80-tallet, men noe antall har jeg aldri fått bekreftet.

– Uansett ser det ut til at vi kan ha håp om en ytterligere vekst. Antallet bookinger for 2020 er i dag høyere enn det vi hadde for 2019 på samme tid i fjor, sier Grethe Parker.

Animasjonsfilm

Hun har nylig kommet tilbake fra en reiselivsmesse i St. Petersburg. Her viste hun den animasjonsfilmen som Narvik Havn har fått laget for å vise hvordan den nye cruisekaia vil bli liggende i forhold til byen – nesten helt inne mot sentrum.

– Vi fikk utrolig god respons på denne, akkurat som vi får på de øvrige satsingene Narvik med både ny fjellheis og arbeidet for å få på plass et chartertog på Ofotbanen.

– Dette er svært populære aktiviteter, og vi har brukt de kommende attraksjonene aktivt i markedsføringen av Narvik som cruisehavn.

– I tillegg har vi både det nye Krigsmuseet og Polar Park som spydspisser i et øvrig aktivitetstilbud som begynner å bli forholdsvis innholdsrikt.

Krysser fingrene

– Den kraftige veksten vi nå ser kommer i cruiseanløp til Narvik må helt klart kunne se på som en belønning for det gode arbeidet som reiselivsnæringen i regionen legger ned.

Nå krysser hun fingrene for at fremdriften for den nye kaia blir som planlagt slik at den kan tas i bruk i januar.

– Da skal også den nye fjellheisen stå klar. Det ville vært helt topp om de 930 passasjerene på «Viking Sky» både kan gå i land på ny kai og ta i bruk den nye fjellheisen, sier Grethe Parker

Video av den nye kaia:

Animasjon: Norconsult/Narvik Havn