Gå til sidens hovedinnhold

Luftforurensing i Narvik sentrum nå: betydelig helserisiko

Artikkelen er over 5 år gammel

Narvik kommunes hjemmesider advarer om luftkvaliteten i Narvik sentrum i dag.

– Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med luftveissykdommer, samt alvorlige hjerte- og karsykdommer, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Det advares regelrett om å oppholde seg ute i narvik sentrum for tiden.

– Derfor anbefaler helsemyndigheten at kronikker, astmatikere, personer med luftveissykdommer, eldre, samt barn ikke befinner seg nær sentrum/E6 på nåværende tidspunkt. Helsemyndigheten vil melde fra når luftkvaliteten igjen er nede på tilfredsstillende nivå og denne helse-anbefalingen tilbakekalles, heter det.

På nettstedet luftkvalitet.info står det at det er «betydelig risiko» i Narvik sentrum for tiden, og det er merket med rødt nivå.

Det høyeste nivået er lilla nivå. For tiden er det tre byer i Norge som har rødt nivå: Narvik, Tromsø og Mo i Rana. Bergen og Lillehammer ligger på oransj som betyr moderat nivå.

Les mer:

Les også

Nødvendig med advarsel når luftforurensingen blir så høy

 

Luftkvalitet.info

  • Nettstedet er utviklet og driftes av Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) på vegne av Miljødirektoratet, Statens Vegvesen og NILU.
  • I Norge er oppgaven med å overvåke luftkvalitet delt mellom Miljødirektoratet, Statens vegvesen, kommunene og industrien. Målestasjonene driftes av Statens vegvesen, kommunene og Norsk institutt for luftforskning.
  • Statens vegvesen og kommunene har ansvaret for å utarbeide varsel om luftkvalitet. For å sikre at varslene er mest mulig treffsikre, er det utviklet avanserte modeller for å lage prognoser.
  • Meteorlogisk institutt og Norsk institutt for luftforskning er engasjert for å lage disse prognosene. Det er imidlertid egne operatører som lager det endelige varslet.
  • Luftkvalitet.info har en database som inneholder et stort antall måledata fra mange målestasjoner og år. Kvaliteten på dataene er i overensstemmelse med kvalitetsnivå 3, det vil si at gale data er luket ut og dataene er manuelt kalibrert, men ikke nødvendigvis godkjent.
  • I forbindelse med rapportering til EU, godkjennes dataene manuelt og tildeles dermed kvalitetsnivå 4.

                                                                                                                                                                                              Kilde: Luftkvalitet.info

 

Kommentarer til denne saken