Feirer jubileum med pomp og prakt, men frykter for fremtiden

TID FOR FEIRING: Thor Johnsen (tv), Arvid Rogne, Anne Liland, Gunnar Agersborg, Britt-Anne Dalbu, Albert Nystad og Finn Simonsen. Arkivfoto: Jan Erik Teigen.

TID FOR FEIRING: Thor Johnsen (tv), Arvid Rogne, Anne Liland, Gunnar Agersborg, Britt-Anne Dalbu, Albert Nystad og Finn Simonsen. Arkivfoto: Jan Erik Teigen.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Narvik er faktisk den eldste foreningen av sitt slag nord for Bergen. Slikt blir det storstilt feiring av.

– Ja, det er med glede jeg kan fortelle at vi nå skal samles på onsdag for et jubileum, forteller leder Arvid Rogne.

Som leder i 16 år nå kjenner han foreningen godt. Og helt sikkert også hva de liker å spise.

– Det blir lammelår til hovedrett og ei stor festkake, frister Rogne med.

54 personer er i skrivende stund meldt på til jubileumsfesten.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

I økning – et paradoks

Foreningen i Narvik teller snart 400 medlemmer og de er i stadig økning. De siste ti årene har de økt med cirka 25 prosent i medlemsmassen.

Det samme styret har vært sittende i en årrekke allerede og til tross for at det nå feires med pomp og prakt er det med en viss underliggende bekymring for fremtiden.

– Det er overraskende og skuffende at så få er villige til å være med aktivt. Da tenker vi ikke bare på fremmøte på medlemsmøtene, men også på viljen til å delta i styret. Dette er egentlig et stort problem, for også styremedlemmer blir eldre og kan gå trøtte, og vi trenger nyrekruttering, skriver sekretær Thor Johnsen til Fremover.

Han frykter at det ikke blir noe 80-årsjubileum hvis denne utviklingen ikke snur.

Langt arbeid

Tilbake i 1946 var det ikke på langt nær så mange i foreningen som det er i dag. Da var det Arthur G. Markussen som tok initiativet til å starte foreningen. Læreren Einar Slettjord holdt kurs i munnavlesning og Markussen ble da inspirert til å starte foreningen. 16 personer møtte til stiftelsesmøtet 15. mars 1946.

Legger til rette

HLF Narvik har i mange år lagt til rette for at de hørselshemmede skal ha bedre vilkår. De har bidratt til at det er montert teleslynger i kirker og forsamlingslokaler, banker og postkontor.

I dag får alle som trenger det gratis høreapparat. Slik har det imidlertid ikke alltid vært. Da fikk de som trengte det bidrag til høreapparat fra foreningen. I dag benytter de seg i stor grad av mye nytt og digitalt utstyr.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags