Det sier Per-Erik Lindvall, styremedlem i Kaunis Iron, til Fremover.

Det vil i så tilfelle bety mer aktivitet og flere arbeidsplasser i Narvik.

Ny gruve - flere arbeidsplasser

For en drøy uke siden signerte Narvik havn avtalen med Kaunis Iron om å håndtere lossing av malmvognene, lagring, og lasting av skipene. Dette skal ved kommende årsskifte sikre jobb til 15.

Antallet er basert på at avtalen har definert et utskipningsvolum på to millioner tonn i året. En dobling av volumet vil trenge flere ansatte.

Les saken her: Narvik havns største avtale noensinne er nå signert: – Vil bety mye for oss

– Det regner jeg med, uten at jeg kan si noe mer om akkurat det. Akkurat som i Pajala vil de aller fleste være ansatt hos våre leverandører, sier Per-Erik Lindvall.

Saken fortsetter under bildet:

Havnedirektør Rune Arnøy i Narvik bekrefter at en økning til fire millioner tonn vil bety flere arbeidsplasser i Narvik. Og bedre økonomi i prosjektet for havna.

– Nå skal jeg være forsiktig med å tallfeste noe som helst, men med en dobling av volumet snakker vi nok om at vi må vurdere døgnkontinuerlig drift. Da kan fort 15 ansatte nærme seg det dobbelte.

– Og i forhold til lønnsomhet bør jo denne absolutt ha forutsetninger til å bli bedre med høyere aktivitet, sier Arnøy.

Da Northland Resources bygde foredlingsanlegget ved Pajala og anlegget ved utskipningshavna på Fagernes i Narvik, var dette for å håndtere fire millioner tonn i året.

12 måneder

I tillegg til Tapuli-gruven i Kaunisvaara var det planer om å starte brytning av malm også like ved i Sahavaara. Så langt kom imidlertid Northland aldri før selskapet gikk over ende i Sveriges største konkurs noensinne.

Les mer: Starter rekrutteringen til det som kan bli en ny pengemaskin

– Foredlingsanlegget er bygget for å håndtere fire millioner tonn, og havna i Narvik det samme.

– Vi planlegger at vi senest 12 måneder etter at vi kommer i gang med produksjonen nå i sommer, å levere en søknad om utslippstillatelse også for forekomsten i Sahavaara.

30–40 år

– Tapuli-gruven har malm for 10 år fren i tid, mens vi med også Sahavaara i drift kan se 30–40 år frem i tid. I tillegg vil Sahavaara sette oss i stand til å produsere fire millioner tonn. Dit ønsker vi å komme raskest mulig.

Raskest mulig er imidlertid et relativt begrep, og Per-Erik Lindvall vet ikke når Kaunis Iron kan ha begge gruvene i drift.

– Vi må ha utslippstillatelse, og det kan være en omstendelig prosess. Fremdriften vil ikke være i våre hender, så vi snakker om alt mellom ett og syv år. Det tar den tiden det tar, sier han.

Når det gjelder oppstart av den første gruven, Tapuli, er det imidlertid ingen flere hinder i veien.

– Vi har overtatt utslippstillatelsen, og denne gjelder. Så her er vi i gang til sommeren. Akkurat det er gledelig nytt både for Pajala kommune og Narvik, sier han.

Det er ventet at Kaunis Iron vil utløse ikke mindre enn 300 nye arbeidsplasser i Pajala.