Det viser tallene fra en meningsmåling som byrået InFact har gjennomført for Fremover.

Målingen viser at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet styrker seg, mens Senterpartiet gjør comeback med et brak i Narvikpolitikken. Rødt står på stedet hvil.

SV halvert, Venstre ute

For de øvrige partiene er det fint lite å glede seg over.

• Hver tredje Høyre-velger er borte.

• SV blir mer enn halvert.

• Venstre er radert ut av bystyret, mens MDG og KrF kun er en håndfull tapte stemmer unna å lide samme skjebne.

Fagsjef i InFact, Knut Weberg, sier at Arbeiderpartiets fremgang, sammen med Høyres tilbakegang, er spesiell.

Høyre får svi

– Det er noe annerledes enn den generelle trenden ellers i landet etter forrige kommunevalg. Det mest nærliggende å tro er at utviklingen i Narvik kan henge sammen med delingen av Tysfjord.

– Her er det sterk støtte til å legge ned arbeidet med nye Narvik kommune. Dette er jo en ren protest mot Høyre-statsråd Monica Mæland. Og det kan se ut for at dette er noe det lokale Høyre får svi for, og Ap høster av, sier Weberg.

At SV har en halvering av oppslutningen siden sist kommunevalg, er trolig kun en korreksjon tilbake til normalen. I 2015 gjorde SV et kanonvalg med tidligere stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen som ordførerkandidat.

MDG lever farlig

Ved 2015-valget samlet ordfører Rune Edvardsen og Arbeiderpartiet en konstellasjon med SV, MDG, Rødt og KrF rundt seg. En blokk bestående av 24 av de 41 bystyreplassene har i perioden utgjort et solid fundament.

Dagens meningsmåling viser at det flertallet er nede i 21 av 41. Og det kan i tillegg være borte med et lite knips. Kun en stemme skiller Høyre fra å ta MDGs sistemandat. Med de grønne miljøforkjemperne ute av bystyret, vil også Rune Edvardsens flertall være vekk.

Det kan Sp ha en løsning på. Eller ikke.

Sp «på vippen»?

Ved siste kommunestyrevalg stilte ikke Senterpartiet liste i Narvik. I Ballangen derimot, er Sp i dag største parti og har ordføreren.

Ifølge Fremovers meningsmåling ligger Sp an til å få 12,3 prosent av stemmene i nye Narvik kommune. Med de fem representantene i bystyret som det gir, er det nok til å bli fjerde største parti.

Det interessante er at med forholdsvis små endringer i forhold til oppslutningen til en del av de øvrige partiene, kan Sp fort havne «på vippen» i Narvik og få avgjørende betydning for hvilket parti som skal få ordføreren.

Selv om Senterpartiet er i sterk opposisjon til den sittende Høyre-ledede regjeringen, er det ingen automatikk i at Senterpartiet velger slik side av bordet også i lokalpolitikken.

Flere steder samarbeider Sp med Høyre og de andre borgerlige, og senest tirsdag gikk Høyre-leder Erna Solberg ut og rådet sine folk rundt om i landet til å ta en kaffeprat med nettopp Senterpartiet.

Og svaret Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde på det frieriet var ikke avvisende.

– Senterpartiet samarbeider fra kommune til kommune med de partiene som gir mest mulig gjennomslag for Sps politikk, var Sp-lederens klare svar.

– Får se etter valget

Ballangen- ordfører Per Kristian Arntzen synes det er hyggelig at Senterpartiet ligger an til å gjøre et godt valgt i nye Narvik kommune, og han er enig med sin partileder i at det skal samarbeides der det gir størst effekt.

Jeg har vært så lenge i Ballangen-politikken at jeg har sittet som varaordfører sammen med en Høyre-ordfører. Det fungerte veldig bra.

– Nå er jeg ordfører, og har en varaordfører fra Arbeiderpartiet. Det fungerer aldeles utmerket.

– Og akkurat nå samarbeider jeg veldig godt med mine ordførerkandidater fra Tysfjord og Narvik, og begge er Ap-ordførere.

– Det viktige er at vi i nye Narvik kommune jobber sammen, på tvers av partiene, for å bygge den nye kommunen. Hvem vi formelt kommer til å samarbeide med får vi ta etter valget, når vi vet hvordan sammensetningen av det nye kommunestyret blir, sier Arntzen.

Om han kommer til å mønstre i det nye kommunestyret, vet han ennå ikke.

– Vi er i den situasjonen at jeg som sådan fortsatt er i tenkeboksen om jeg skal fortsette som aktiv politiker, samt at partiet ennå ikke har rukket å nominere. Vi får se hva som skjer, sier han.

Fornøyd Edvardsen

Narvik-ordfører Rune Edvardsen gleder seg over at Arbeiderpartiet i dag ligger an til å kapre hver tredje velger.

– Meningsmåling er ikke valg, men selvsagt synes jeg det hyggelig at velgerne verdsetter det arbeidet vi gjør.

– Fremgangen motiverer oss. Det er også godt å få sånn tilbakemelding, for vi vet at det er tøffe tak nå, og i tida fremover, sier han.

Edvardsen anser mulighetene for at han fortsetter som ordfører også etter valget som gode. Det er i hvert fall noe han ønsker. Han er imidlertid mest opptatt av å snakke om fremtiden til nye Narvik kommune og at alle må samarbeide.

– Vi er godt i gang med å håndtere utfordringene vi har. I Narvik og den sammenslåtte Nye Narvik vil det fortsatt være knagert økonomisk, og for meg som ordfører er det viktig at vi politisk løfter i lag.

– Det har vært et meget godt samarbeid i bystyret den siste perioden. Samarbeidspartiene har jo selvfølgelig jobbet godt i lag, men jeg vil også berømme alle partiene. Den politiske samarbeidskulturen er god, man markerer egne standpunkt, men jobber også godt i lag, sier Edvardsen.

Om målingen

I målingen har 2,9 prosent av respondentene svart at de ønsker å stemme på «Andre» partier.

Det er enn på ikke klart hvilke partier som kommer til å stille til valg i Narvik.

Målingen er gjennomført som automatiske telefonintervjuer av InFact og er tatt opp i perioden 5. og 6. september. Antall intervjuer er 550 personer over 18 år og feilmarginen er på +/- 4,2 %-poeng og gjelder for totalutvalget.