Nå blir det langt billigere å kjøre bobil

Nå blir det billigere å passere bomringen med bobil. Illustrasjonsfoto: Newswire/ANB.

Nå blir det billigere å passere bomringen med bobil. Illustrasjonsfoto: Newswire/ANB.

Artikkelen er over 4 år gammel

Gladnyhet til bobilfolket.

DEL

Ikke gå glipp av Fremovers supertilbud i Vinterfestuka. Få Fremover+ for bare én krone i en hel måned.

Torsdag dag ble det kjent at bobiler i alle vektklasser vil passere gjennom bomringen med lik takst som personbiler. Vedtaket trer i kraft mandag 4. april i år. Tidligere har bobiler fra 3500 kilo og oppover blitt avgiftsbelagt som lastebiler, og dermed har det kun vært vekten på kjøretøyene som har avgjort taksten.

- Sjåfører som kjører budbil eller stor personbil må i dag betale samme bompengetakst som store og tunge vogntog. Mange opplever dette som urimelig, og nå gjør vi endringer slik at bobiler og store personbiler skal betale bomtakster på samme nivå med øvrige personbiler, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i høst da Samferdselsdepartementet varslet at endringer skulle komme.

Må ha brikke

Nå skal bobilene gå inn i kjøretøygruppe M1. Det vil si biler for persontransport med maks åtte sitteplasser i tillegg til førersetet .

For at bobilen skal slippe gjennom bomringen registrert som denne kjøretøygruppen må man ha en elektronisk brikke med gyldig avtale, såkalt AutoPASS.

Trafikanter med norskregistrerte biler, som allerede har AutoPASS-brikke med gyldig avtale, trenger ikke å gjøre noe, AutoPASS-systemet endrer alle eksisterende avtaler.

- Trafikanter med biler over 3500 kg i kjøretøygruppe M1, som bruker andre typer EasyGo-brikker enn AutoPASS, må ta kontakt med sin brikkeutsteder for å få endret avtalen, slik at de får lettbil-takst ved bompasseringer i Norge, skriver Statens Vegvesen i en pressemelding.

Bedre sent enn aldri

- Det hadde vært ønskelig at vi kunne ha kvitert ut denne tidligere, men jeg er glad for at regjeringen nå følger dette opp, sier Kjell-Idar Juvik.

Han er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Hemnes kommune og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Forslaget la partiet hans fram i Stortinget i juni i fjor og nå er nordlendingen glad for å se at det trer i kraft.

- Det har vært en stor økning i antallet bobilturister i Norge de siste årene. I dagens regelverk er det unaturlig strenge forskjeller mellom liten og stor bobil. For oss i Arbeiderpartiet er det viktig å legge til rette for likebehandling, samt å sende et signal om at vi ønsker denne typen turisme velkommen, sier Kjell-Idar Juvik.

- Noen nyter godt av dette

Jørn Mathisen er driver av BobilNarvik. Hans utleiebil er i vektklassen under 3500 kilo. Det betyr at de med vanlig førerkort for bil, klasse B, kan kjøre bobilen. Han påpeker at den nye bomringtaksten først og fremst blir merkbar for de som virkelig kjører mye og tungt.

- De som kjører tunge bobiler, og dermed også må ha førerkort for det, vil nyte godt av denne nye taksten, forteller Mathisen.

Han opplyser at de fleste bobilene på markedet er i vektklassen under 3500 kilo.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken