Lillehammers bakholdsangrep på Narvik

Spektakulære bildeR: Et VM i alpint i Narvik vil kunne gi spektakulære TV-bilder. Her fra sist det var NM i Narvik. Foto: Kjell G Karlsen

Spektakulære bildeR: Et VM i alpint i Narvik vil kunne gi spektakulære TV-bilder. Her fra sist det var NM i Narvik. Foto: Kjell G Karlsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNORDNORSKDEBATT: Torsdag ble det kjent at Lillehammer ønsker å søke de olympiske leker i 2026 eller i 2030. OL-byen fra Lillehammer er så raus at de skal dele lekene med resten av landet. De lufter ideen om skiflyging i Vikersund, bandy i Drammen, hundekjøring i Finnmark og skiorientering i Telemark. Snowboard på Voss er en mulighet. Stavanger kan få ishockeykamper. Curling er også aktuelt for andre byer enn Lillehammer, skal vi tro Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen.

Ski, skiskyting, alpint, bob og aking skal gå av stabelen på Lillehammer. Bob og aking er lagt dit fordi IOC (Den Internasjonale olympiske komite) ikke ønsker at det skal bygges flere bob- og akeanlegg fordi etterbruken er minimal. Det var derfor Lillehammer var aktuell som arrangørsted i en svensk OL-søknad. En kamp som de tapte for Latvia.

Skal man tro signalene fra Lillehammer vil de legge skøyter til Vikingskipet og Hamar. Det får folk i Bergen til å se rødt. Etter Håvard Holmefjord Lorentzens OL-gull er Bergen blitt skøytehovedstaden i Norge og det vil ganske sikkert komme et krav om å få øvelsene dit.

Foreløpig har Lillehammer fordelt øvelsene slik mange deler en twistpose; man beholder de beste bitene selv og

Hva så med Tromsø?

– Foreløpig er det naturlige at Finnmark får hundekjøring, sier tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg, som er rådgiver for Lillehammer i denne saken, til VG.

Det er på mange måter takk for sist fra Lillehammer, etter at Tromsø ble norsk kandidat til lekene i 2014 på bekostning av OL-byen fra 1994.

Og helt ærlig; jeg tror mange i Tromsø er fornøyd med at byen ikke blir involvert i en OL-søknad.

Det er naturlig at planen til Lillehammer blir kjent like etter OL i PyeongChang. Lekene i Sør-Korea ble tidenes mesterskap for Norge. Man skulle tro at den norske befolkningen var positiv til en søknad. Men reaksjonene minner lite om OL-feber.

Derfor er utspillet fra Lillehammer smakløst og en trussel mot andre norske byer som ønsker å arrangere internasjonale mesterskap.

Samtidig kommer planene til Lillehammer på et merkelig tidspunkt. Seinere i måneden vil Narvik og Kvitfjell /Hafjell levere sine søknader om å bli vertskap for alpin-VM i 2025. De som har lest søknaden til Narvik mener at den er så god at den kan sendes direkte til FIS (Det internasjonale skiforbundet). Malmbyen har også støtte av samtlige ordførere i landsdelen. Den støtten mangler Kvitfjell/Hafjell.

Kvitfjell/Hafjell mener at de er en naturlig norsk kandidat, fordi de har status som nasjonalanlegg. De mener alt av større arrangementer i Norge skal foregå der. Heldigvis har tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland skutt ned den ballongen.

Skiforbundet ønsker å arrangere alpin-VM for første gang i Norge og signalene fra de som skal ta avgjørelsen er at Narvik blir kandidaten. Blant annet fordi Kvitfjell/Hafjell har søkt tre ganger. Like mange ganger har FIS vendt tommelen ned. Dersom det internasjonale skiforbundet hadde ønsket å legge et alpin-VM til Norge hadde Kvitfjell/Hafjell fått det for lenge siden. Kvitfjell/Hafjell er sjanseløs i den internasjonale kampen. Det vet de som skal ta avgjørelsen.

En OL-søknad fra Lillehammer kan få skiforbundet til å endre standpunkt. Skiforbundet er blant de særforbundene som ønsker et OL på norsk jord. Forbundet kan komme til å støtte en VM-søknad fra Kvitfjell/Hafjell for å bygge opp under en norsk OL-søknad.

Lillehammers planer om en norsk OL-søknad kan også torpedere Trondheims planer om å bli vertskap for VM på ski i nordiske grener i 2023. Det er utenkelig at regjeringen vil gi statsgaranti til VM i nordiske grener i 20023, alpin-VM i Narvik i 2025 og en OL-søknad fra Lillehammer i 2026.

Derfor er utspillet fra Lillehammer smakløst og en trussel mot andre norske byer som ønsker å arrangere internasjonale mesterskap.

Lillehammers OL-planer er et klart bakholdsangrep på Narviks ønske om å arrangere alpin-VM. Malmbyen har sterke kort på hånden, dersom søknaden blir sendt videre til FIS. En søknad som Lillehammer kan velte med sitt ønske om å arrangere OL igjen.

Artikkeltags