Gå til sidens hovedinnhold

Nei til sameflagg

Artikkelen er over 14 år gammel

FrPs Per-Willy Amundsen oppfordrer kommunene til ikke å flagge med det samiske flagget på samefolkets dag, 6. februar

I morgen, tirsdag 6. februar, feirer samene samefolkets dag.

I 2004 innførte Bondevik-regjeringen dagen som offisiell flaggdag og anmodet kommuner om å flagge med det samiske flagget ved siden av det norske.

Dropp flagget

Per-Willy Amundsen, som har ansvar for FrPs samepolitikk, oppfordrer kommuner til å droppe same-flagget.

- Det finnes ingen samisk stat. Derfor synes jeg det er unaturlig at det flagges på denne dagen. At det er en offisiell flaggdag er med på å nøre opp under konflikter mellom samer og ikke-samer, mener Amundsen.

Siden det er opp til kommunene å avgjøre om det skal flagges med det samiske flagget, oppfordrer Amundsen nå alle kommuner om å ikke heise det 4-fargede same-flagget.

Unaturlig

- Å markere samene som en minoritet i Norge og at de har sin egen dag til dette, har jeg ingen problemer med. Men å flagge fra offentlige institusjoner med det samiske flagget er like unaturlig som å flagge med det pakistanske flagget på Pakistans nasjonaldag.

Amundsen advarer samtidig mot det han oppfatter som en gryende samisk separatisme.

– Når Sametingspresidenten omtaler denne dagen som en ”nasjonaldag” samtidig som hun ønsker flere særrettigheter for samene til ressursene i nord, viser det at dette har gått alt for langt.

Vil fjerne flaggdagen

Per-Willy Amundsen sier han er motstander av at samefolkets dag er offisiell flaggdag. Men siden det er lovfestet kan ikke statlige institusjoner nekte å flagge.

- FrP vil fjerne dette påbudet, men før vi har klart det, oppfordrer jeg i alle fall kommuner å ikke flagge med det samiske flagget.