– Datteren min hadde litt lyst til at vi skulle gifte oss i kirka, med hvit kjole og det hele. Men vi ville ikke gjort det på noen annen måte, slår Nina Susann Trønnes (47) fast.

Første par i Nord-Norge

Som første par i Nord-Norge, og andre på landsbasis, giftet Narvik-paret seg under en vakker sjamanistisk vielse på Bjørnfjell den 24. juni.

Paret hadde lenge pratet om at det var på tide at de skulle gifte seg, og begge hadde de lyst til å gjøre det ute i naturen.

De hadde vært inne på tanken å gifte seg på Skjomfjellet, men da det var ei sjamanistisk samling på Bjørnfjell, slo de til.

Godkjent religion

I Norge ble sjamanisme godkjent som religion i fjor, i år ble det sjamanistiske bryllupet offentlig godkjent som et vielsesritual.

– Mange tror sjamanisme handler om noe mystisk. For oss handler det om å bruke naturen. Det handler om gjensidig respekt for naturen, omgivelser, medmennesker. Vi tilber ikke noen gud, men behandler omgivelsene og naturen med respekt, sier Nina.

Hun ble for alvor kjent med sjamanisme i 2003, og har siden vært på både samlinger og kurs.

For paret føltes det helt riktig å love hverandre troskap foran naturens krefter.

Tenner den hellige ild

Selve vielsen fant sted rett før midnatt og varte i omtrent tre kvarter. Mens gruppen Bålfolket spilte musikk, ble vielsen ledet av sjamanistisk hovedforstander, Kyrre Gram Franck.

Han forteller at vielsesritualene både kommer fra norrøn og samisk sjamanisme. Blant annet leser paret dikt til hverandre, renses av forstander med fjær eller salvie og tenner den hellige ild i form av et bål.

– Den viktigste av alle handlingene som gjøres, er fletten. Den lages på forhånd av parets hår, sølvtråd, ulltråd og andre eiendeler. Den representerer parets fruktbarhet og graves ned som et offer til moder jord, sier Franck.

Han forteller at Sjamanistisk Forbund allerede har holdt både vielser, dåp og konfirmasjon, og at interessen er stadig økende.

God opplevelse

Ekteparet sier selv at de hadde en flott opplevelse med sjamanistisk vielse, og at de absolutt kan anbefale andre å vie seg ute i naturen.

– Det kan anbefales. Og det er mye folk i miljøet som for øvrig vokser seg stadig større, sier Per Helge Skålvik.

Enn så lenge er det bare medlemmer av Sjamanistisk Forbund som kan gifte seg på sjamanistisk vis, men forbundet åpner opp for at de i fremtiden skal vie alle som vil.

SJAMANISME:

  1. Det som knytter alle sjamanismens ansikter sammen, er troen på at alt er besjelet og at alle Moder Jords skapninger er i slekt. De føler derfor ett sterkt ansvar for medskapninger og jorden.
  2. Sjamanisme er en eldgammel åndelig praksis hvor man bruker transeteknikker for å kommunisere med naturkreftene og åndeverdenen.

(Kilde: sjamanforbundet.no)