Nord er eneste universitet som vil ha nikab-forbud

Kvinne kledd i nikab i Oslo sentrum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kvinne kledd i nikab i Oslo sentrum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Med knappest mulig flertall ønsker Nord-styret forbud mot heldekkende ansiktsplagg.

DEL

Åtte universitet og høgskoler sier nei til regjeringens forslag om å forby heldekkende ansiktsplagg. Bare ett universitet – Nord universitet – har så langt sagt ja, melder Khrono.

Onsdag 20. september er det høringsfrist for regjeringens forslag om forbud mot heldekkende ansiktsplagg for elever, studenter og ansatte fra barnehage og opp til universitet, skriver Avisa Nordland.

Mot rektors innstilling

Med sju mot seks stemmer sa styret ved Nord universitet ja til regjeringens primære forslag om lovfestet forbud da de behandlet forslaget i styremøte i Namsos 12. september.

Rektor Bjørn Olsen ved universitetet innstilte på å gå imot et lovfestet forbud mot heldekkende ansiktsplagg. Han ønsket heller å støtte regjeringens alternative forslag om å ikke ha noe generelt forbud, men i stedet en påkrevd samtale for brukere av heldekkende ansiktsplagg. Styreleder Vigdis Moe Skarstein var enig med rektor.

– Vanskelig

Ifølge Universitetsavisa var det ansatterepresentant Espen Leirset som fremmet forslaget om å støtte et forbud.

– Dette er en vanskelig sak å ta stilling til. Nikab berører både praktiske vanskeligheter i undervisningen, men representerer også et verdisyn som utfordrer vårt liberale samfunn. I sum mener jeg det er urimelig dersom den enkelte skole eller den enkelte lærer skal måtte ta stilling til bruk av nikab i sitt klasserom. Dette er en beslutning som hører hjemme på landets øverste politiske nivå, og derfor bør regjeringens lovforslag støttes, sier han til Universitetsavisa.

Artikkeltags