Kraftverk, krig og samer på Nygårdsfjellet

INSTALLASJONER: Kraftanlegget vil ble en del av vandringen lørdag. Dette er dammen ved sirkelvatnet.

INSTALLASJONER: Kraftanlegget vil ble en del av vandringen lørdag. Dette er dammen ved sirkelvatnet.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Nygårdsfjellet er preget av nær og fjern historie, og førstkommende lørdag er det mulig å få presentert en del av denne.

Det er Roger Sværd som er guide når Ofoten slekts- og historielag inviterer til nok en historisk vandring.

Temaet er løst og fast om kraftanlegget og tidlige tekniske inngrep, kampene i 1940, samt litt om den samiske befolkningen som bosatte seg her.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Teknisk

Turen starter på den store parkeringsplassen ved Sirkelvatnet, og her vil Sværd fortelle om de tekniske inngrepene mellom magasinene Sætervatnet og Sirkelvatnet. Det finnes mange tekniske installasjoner her, som påhugg for tunnel, tunnelbyggingen, dam og selve kraftverket. Forhåpentligvis blir det et besøk inne i Sirkelvatn kraftverk, der kan man oppleve en rørturbin i drift og se hvordan et moderne lite kraftverk ser ut inni.

Krigshandlinger

Saken fortsetter under bildet:

NATUR: Dette er Sirkelvatnet sett fra Haugfjell.

NATUR: Dette er Sirkelvatnet sett fra Haugfjell.

Nygårdsfjellet hadde også en samisk bosetting som det blir litt prat om, og i tillegg krigshandlingene i mai og juni 1940, som foregikk på denne delen av Nygårdsfjellet.

Fra Sirkelvatnet går turen mot Jernvassdammen, langs tre parallelle veitraseer. Første vei ble bygget i perioden etter 1932 og før 1937 opp til Jernvassdammen, så den gamle Bjørnfjellveien som ble bygget under krigen i 1942/43, og til slutt dagens E10.

Oppe ved Jernvassdammen blir det orientering om byggingen av dammen i flere byggetrinn mellom 1937 og 1955, og turen avsluttes med kaffepause ved Jernvassdammen. Tilbaketuren til parkeringsplassen går langs den gamle Bjørnfjellveien. Det er en forholdsvis lett tur på rundt fem kilometer, og det er gratis å delta.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags