Fra Fremovers nyhetsstudio, lørdag 12. oktober 2019

ØVER I TROMS: Områdesoldater fra Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) øver sammen med innsatsstyrke-soldater i Troms fra og med lørdag. Sjef for HV16, Jon Ivar Kjellin (bildet), forteller at de skal øve på klassiske heimevernsoppgaver.

ØVER I TROMS: Områdesoldater fra Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) øver sammen med innsatsstyrke-soldater i Troms fra og med lørdag. Sjef for HV16, Jon Ivar Kjellin (bildet), forteller at de skal øve på klassiske heimevernsoppgaver. Foto:

DEL

Heimevernet øver i Troms

Soldater fra Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) og innsatsstyrkesoldater deltar i øvelsen Bifrost, som er årets største heimevernsøvelse i nord.Øvelsen foregår i store deler av Troms, og spesielt E6 Nordkjosbotn og nordover, fra og med lørdag 12. oktober til 21. oktober.

Til sammen deltar rundt 1400 soldater i øvelsen. Andre militære avdelinger vil også delta, samt Kystvakten. Soldatene skal trene på klassiske oppgaver for Heimevernet, som sikring av viktig infrastruktur, overvåkning og kontroll av veiakser og håndtering av ulike situasjoner.

– Øvelse Bifrost skal gi oss et best mulig utgangspunkt for å håndtere framtidig hendelser og samtidig kunne øve på å komme raskest mulig ut til våre operasjonsområder, sier kommandør Jon Ivar Kjellin, sjef for HV-16, i følge ei pressemelding.

Heimevernet ber publikum være oppmerksom og ta hensyn til økt militær trafikk på veiene, samt at soldatene vil være bevæpnet og bruke løsammunisjon.

UiT trer inn i podkast-verdenen

Flere fagmiljøet ved UiT har startet egne podkaster. – Nå kan du jevnlig få underholdende kunnskap fra UiT rett i øret, skriver UiT på sine nettsider. Podkastene sprer seg fra fagområdene juss til arkeologi og fred- og konfliktstudier.

Feil på utstyr til norske F-35

Kort tid før kampflyet F-35 blir operativt i Norge opplyser sjefen for Luftforsvaret at det er feil ved bremseskjermen. Det melder NTB. Problemene påvirker ikke planene om å ta i bruk flyet innen utgangen av året, opplyser Luftforsvaret til TV 2.

Les hele saken her (åpen).

Gir influensavaksine onsdag og torsdag

Onsdag 23. oktober og torsdag 24. oktober kan du ta influensavaksine på Oscarsborg Bo- og Servicesenter (OBS). Det melder Narvik kommune på sine hjemmesider. Der kan du også se hvem som spesielt anbefales å ta vaksinen.

Lærer tiltalt for nettovergrep

En lærer fra Finnmark står tiltalt for nettovergrep og besittelse av overgrepsmateriale som viser barn. Saken har vært etterforsket i to fylker.

Mannen i 60-årene er tiltalt av statsadvokatene i Troms og Finnmark, skriver Fædrelandsvennen.

Ifølge tiltalen var mannen i besittelse av 136 bilder og 40 minutter overgrepsmateriale på film. Læreren skal også ha snakket med mindreårige jenter på nettet og uttrykket ønske om å utføre seksuelle handlinger med dem. Han fikk ifølge tiltalen flere av jentene til å sende nakenbilder av seg selv.

Forholdene ble ifølge Finnmark-politiet avdekket i september i fjor. Saken har også vært etterforsket i Agder, men det kommer ikke fram hvorfor.

Mannens forsvarer, advokat Trond Pedersen Biti, sier til NRK at klienten ikke erkjenner straffskyld.

(NTB)

Kvinne dømt for hatefulle ytringer

En 65 år gammel kvinne er i Nord-Troms tingrett dømt til 21 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år for å ha kommet med hatefulle ytringer.

I retten forklarte kvinnen at hun ble svært sint da hun i januar leste et innlegg av Human Rights Service-leder Hege Storhaug på Facebook, skriver Stavanger Aftenblad. Innlegget begynte slik: «Galskapen fortsetter i 2019. Stavanger «berikes» med en ny stormoske. Hele bystyret stemte for fascismen. Frp inkludert. Velkommen til oljebyen. Erdogan!».

To timer etter at artikkelen var publisert, skrev 65-åringen følgende i kommentarfeltet: «Plasser ei bombe der og få bygningen sprengt først som sist. Boikott Tyrkia».

Den straffbare kommentaren fikk fire «likes», men flere reagerte også negativt.

I retten forklarte kvinnen at hun ble svært sint da hun leste innlegget, og at hun følte frykt for islam. Derfor skal det ha vært provoserende for henne at det skulle bygges en ny moské i Stavanger.

Videre forklarte 65-åringen at hun fremsatte ytringen i affekt, og at hun ikke tenkte på at andre kunne bli skremt eller føle seg diskriminert av kommentaren.

Kripos' nettpatrulje ble tipset, og anmeldelse ble inngitt i mars. Det var satt av én dag til saken i tingretten der tiltalte erkjente straffskyld.

Kvinnen, som er bosatt i Troms, dømmes også til å betale 10.000 kroner i bot og 3.000 kroner i sakskostnader.

(NTB)

Beslagla førerkort

Politiet i Troms har siktet en person for promillekjøring i Øverbygd i Målselv kommune. Politiet opplyser at de har sikret seg de nødvendige prøver. Førerkortet er beslaglagt og det er opprettet sak. Personen ble stoppet av politiet ved 02.30-tiden natt til lørdag.

Artikkeltags