– Vi kan drikke vann som ikke smaker bensin

TAR ET TAK: Mia Solvang (t.v.) og Wiktoria Szmigiel blir konferansierer og musikere på OD-dagen. Foto: Odd-Georg H. Benjaminsen.

TAR ET TAK: Mia Solvang (t.v.) og Wiktoria Szmigiel blir konferansierer og musikere på OD-dagen. Foto: Odd-Georg H. Benjaminsen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er en klar motivasjon bak de som gjør en innsats på OD-dagen.

DEL

Musikkelevene ved Narvik videregående skole gleder seg lang tid i forkant av Operasjon Dagsverk (OD). Dagen da skoleklassene setter av tiden til å samle inn penger til veldedige formål bruker de på å arrangere en kombinert kafé og konsert.

– Det er ganske annerledes enn da vi gikk på ungdomsskolen, nå gleder vi oss faktisk til denne dagen, sier Mia Solvang (18).

Stor gevinst

De er ikke videre begeistret for de elevene som ikke stiller opp på denne dagen.

– Jeg synes det er dårlig. Den lille innsatsen som kreves fra oss kan bety veldig mye for dem som mottar hjelpen, sier Wikktoria Szmigiel (18).

I år går pengene til de som er rammet av oljekatastrofen i Nigeria. Utvinning av olje i det afrikanske landet har ført til svært negative konsekvenser for miljøet.

– I Norge har vi alt vi trenger. Vi har mat hver dag, vi har foreldre som stiller opp. Og vi kan drikke vann som ikke smaker bensin, poengterer Szmigiel.

Årlig jobber elevene i hele landet inn totalt 20–25 millioner kroner.

Soper inn på kafé

Noen av disse pengene kommer inn fra kaféen som musikkelvene steller i stand på Verdensteateret. Der kan man meske seg i gryterett, saft, kaffe og brus. Og ikke minst, man får velbehaget ørene med musikk fra elevene selv.

– Alle musikklassene deltar på dette, og så er det førsteklassen som står for maten. Vi andre hjelper til og skal spille og synge, forteller Solvang.

– Dette er en morsom måte å ha OD-dagen på. Siden vi er musikere får vi jo også vist oss litt fram, fortsetter Solvang.

De ulike musikalske innslagene skal gå flere ganger, med litt pauser innimellom.

– Hvis du kommer og hører din favorittlåt kan du altså bare bli sittende og få høre den spilt flere ganger, lokker Solvang med.

Kafeen er åpen torsdag formiddag.

Operasjon dagsverk

  • 20–25 millioner kroner jobbes inn på OD-dagen hvert år.
  • Maks 15 prosent av innjobbelde midler går til administrasjon og til å lage kampanjen.
  • 4.000 frivillige bidrar til Internasjonal uke og OD hvert år.

Kilde: Od.no.

Artikkeltags