25. juli forsvant den danske turgåeren Joey Ravn (19) ved Allak-fjellene i Nord-Sverige, vel to mil fra den norske grensen.
Dansk politi tror Joey kan ha forvirret seg over til norsk side av grensen, men ingen vil lete.
Overlates til Norge
Siden svensk politi ikke har informert norsk politi om saken, har det ikke blitt startet et søk på norsk side. Nå overlates materialet til norsk politi.
- Vi har brukt ettersøkningsmetoden MSO (Managing search operations) i søket etter Joey, der vi har finkjemmet et større område grundig. Joey var to mil fra den norske grensen og vi har lett i store områder. Vi har lett med hunder, bakkemannskap og helikoptere i store områder og har også vært inne på norsk side, sier kommanderingssjef i Norrbottenpolitiet, Stefan Strøm til Nordlys.
Men svensk politi har trappet ned søket etter Joey Ravn.
- Vi går inn i en ny fase nå. Vi har ikke avsluttet søket etter Joey, men er ikke lenger i aktiv etterforskning, sier Stina Lindmark, informasjonssjef ved politimyndighetene i Norrbotten, til Nordlys.
Nå blir det opp til norsk politi å ta stilling til om de vil gjøre et aktivt søk etter den danske 19-åringen på norsk side.
Da Joey Ravn er forsvunnet i Sverige, er det kun svensk politi, som kan be norsk politi om hjelp.
- Det er ingenting som taler for at Joey er i Norge. Vi vet ikke hvor vi skal søke, det er ingen som har sett ham og vi har ingen spor å gå etter lengre. I løpet av onsdag vil vi gi all informasjon vi har over til norsk politi, så får de vurdere om de vil gjøre aktive søk i Norge, sier Strøm.
Leder i Røde Kors hjelpekors i Narvik, Kurt Ivar Hansen, sier at området har tett skog, høye fjell og mye vann.
- Det er et kupert terreng, så det vil være som å lete etter nåla i høystaken, sier Hansen til NRK.
Lett i Hellmobotn
Politiet har også vært i Hellmobotn i Tysfjord kommune, som ligger 6,3 kilometer i luftlinje mellom havet og grensen til Sverige.
- Vi landet med helikopter i Hellemobotn den 27. juli, et og et halv døgn etter Joeys forsvinning og har vært i kontakt med de fastboende der. Ingen har hørt eller sett noe, sier Strøm.
Omtrent 2.100 arbeidstimer til fots og 150 timer i luftsøk i området, har vært gjennomført siden morgenen 26. juli av svensk politi.
- Vi har ikke funnet noe. Ingen sko, ingen klær. Vi har ingenting å gå etter lenger, sier kommanderingssjefen.
Joey Ravn dro alene på tur til Allak-fjellene den 25. juli. Mobiltelefonen ble liggende igjen på campingplassen der hans kamerat Ole (17) ventet og senere slo alarm da turkameraten aldri kom tilbake.
Innsatsen granskes
Det svenske rikspolitiet vil nå finne ut av om det har vært en god nok jobb i søket på svensk side.
- Ettersom søket har fått stor oppmerksomhet i såvel svensk som dansk media og det finnes kritikk mot vår beslutning om å begrense søket, har jeg sagt ja til en uavhengig granskning fra Rikspolitistyrelsen, sier politimester i Norrbotten, Håkon Karlsson i en pressemelding.
- Vi vil granske politiets arbeid for å være sikre på at vi har gjort vårt arbeid godt nok, og for å finne ut av, om det er deler av ettersøkningsarbeidet vi kan utvikle, sier sjefssekretær i Rikspolitistyrelsen, Karl Wallin, i en pressemelding.
Fakta/MSO-metoden:
* MSO-metoden er en internasjonal ettersøkningsmetode som bygger på studier av tidligere forsvinninger, det vil si analyserte erfaringer og statistikk over hvor forsvunnede personer befinner seg i ulike områder, basert på hvilken kategori den forsvunne har tilhørt.
* Det svenske politiet har blant annet lagt til de fysiske og psykiske faktorene som påvirker opplevelse og handling hos en forsvunnet person til MSO-konseptet.
* Ut i fra disse faktorene har politiet skap effektive søksmetoder.