Gå til sidens hovedinnhold

Pårørende raser etter helikoptersommel

Artikkelen er over 9 år gammel

En omkom og en reddet seg ut da gjeterhytta brant på Finnmarksvidda. Nå er pårørende forbannet på luftambulansetjenesten på Banak.

Politiet fikk melding om brannen i en gjeterhytte på Finnmarksvidda tirsdag morgen. En 63 år gammel mann reddet seg ut. Den andre som var til stedet i hytta, en 25 år gammel mann, antas omkommet. Tirsdag kveld ble levninger funnet i ruinene.

Operasjonsleder Sølve Johansen ved Øst-Finnmark politidistrikt sier til Nordlys at det mest sannsynlig dreier seg om den 25 år gamle mannen som var savnet i forbnindelse med brannen.

– Det aller meste tilsier det, men vi kommer nå til å foreta en obduksjon av det funnede liket før vi kan slå det fast med sikkerhet.

Da redningstjenesten ble kontaktet, kunne ikke redningshelikopteret til 330-skvadronen på Banak lette på grunn av tekniske problemer.

Familien til den overlevende reagerer sterkt.

– Det var så vidt pappa kom seg ut. Han var usikker på hvordan det skjedde, men han klarte å knuse ruten i soverommet. Hytten ramlet sammen, imens han ropte på 25-åringen. Pappa forsøkte også å få ut sin ene hund, som satt i et bur. Men hunden beveget seg ikke, sier datteren til den overlevende. Faren fikk låne klær av en nabo og kom seg selv bort fra stedet på skuter.

Redningshelikopteret sviktet

Hun sier at faren og hele familien er i sjokk etter opplevelsen. Men det som også gjør dem sjokkert, er redningstjenesten i Vest-Finnmark.

– Man blir forbannet og irritert på politiet, redningshelikopteret, operasjonssentralen og alt. De sa helikopteret kom til å lette snart, men det gjorde det ikke. Hvorfor lyver de? Imens sto han der uten klær og frøys midt på vidda lenge, sier datteren til Finnmark Dagblad.

Hun kritiserer også redningsmannskapene for å ikke skjønne seg på samisk.

– De kan ikke samisk, og skjønner ikke hva folk sier i telefonen. Når folk er i sjokk, som pappa var, fungerer bare morsmålet. Man mister helt troen på folk som skal hjelpe en i nød, sier datteren.

Forklarer svikt

Da FD ringte Hovedredningssentralen for å få respons på datterens påstander, sa de at de ville gå skikkelig igjennom saken først.

Men de kunne svare på hvorfor det ikke ble satt inn et annet helikopter, da det på Banak sviktet.

– Det ble jobbet med maskinen, men det var ikke klart når helikopteret kunne ta av. Rundt kl 08.00 ble det meldt fra om at Sea King’en ikke kunne ta oppdraget, og da var det gått så lang tid at situasjonen var mer eller mindre avklart der inne, sier Erling Herstad, redningsleder for Hovedredningssentralen Nord-Norge.

– Men kunne det ikke blitt hentet inn et helikopter fra Hammerfest, i stedet for å vente på et som kanskje kom seg opp i lufta?

– Det er langt fra Hammerfest og inn på vidda, så det hadde tatt veldig lang tid. Situasjonen ble også avklart såpass tidlig at det ikke var noe menneskeliv å redde, sier Herstad.

Etterforskes

Etterforskerne fra Øst-Finnmark politidistrikt er nå ferdige med de branntekniske undersøkelsene av brannåstedet, men fremdeles gjenstår det en rekke vitneavhør og andre undersøkelser som skal gjøres.

– Vi har fått avhørt noen, blant annet den overlevende 63 år gamle mannen fra brannen, men det er fremdeles flere andre som må avhøres før vi kan tegne et korrekt bilde av et som har skjedd.