Gå til sidens hovedinnhold

Presten tok fyr i kirken

Artikkelen er over 12 år gammel

– Kanskje jeg er blitt svovelpredikant, sier Nils Heie, etter at han tok fyr under en dåpsseremoni i Korsnes kirke i Tysfjord.

Han ler så kroppen skaker mens han forteller om hendelsen.

74-åringen er ikke som andre prester. Aldri før har en prest i Den Norske kirke stått i full fyr under gudstjenesten. En gang måtte åpenbart bli den første, og Heie ler fryktelig av hele episoden som skjedde i en fullsatt kirke tidligere i sommer.

– Det skjedde. Nå er jeg ferdig med det.

Ny kappe

Kona Sonja Heie er ikke helt ferdig med hendelsen. Selv om mannen og vikarpresten i Tysfjord har fått seg ny kappe, vil hun gjerne forsøke å reparere den brannskadde prestekjolen.

Brennmerket på ene ermet er klippet av og etterlater et stort hull. Før de forlater Tysfjord, håper prestefruen kappen er like hel igjen.

Prester i full fyr, er ikke hverdagskost selv for garvede journalister. Og vi er litt forsiktige i vår tilnærming av presten. Også kirkevergen i kommunen har hørt historien. Han trodde det skjedde under en begravelse.

Trangt

– Er dette en hendelse du kan fortelle om?

– Jada. Det er litt trangt ved prekestolen i Korsnes kirke, der dåpen fant sted. Jeg skulle gratulere dåpsfamilien og kom borti ett av lysene.

Selv merket ikke presten så mye til det som skjedde.

– En ung gutt kom flyvende fram i kirken og fikk slukket flammen ganske umiddelbart. Det kunne gått helt galt, konkluderer presten.

– Dette er lett antennelige stoffer. Ja, det kunne gått virkelig galt, sier også kona Sonja og viser fram prestekjolen.

I påskekrimmen

– Jeg har allerede tatt i bruk en ny prestekjole. Han humrer og ler av episoden, som fort kunne blitt dramatisk.

Livet som vikarprest i Tysfjord er snart over. I slutten av september reiser paret fra Tysfjord til Bergen, før ferden går til Andøya. Han blir snart 75, og kona påstår lattermildt at presten er gått ut på dato.

– Vi har snart vært gift i 40 år, og ingenting forbauser meg med den mannen.

– Om to år skal vi ha en fest, sier vikarpresten henvist til det jubileet - etterfulgt av latter.

At Nils Heie kan se tilbake på et spesielt liv, er det ingen tvil om. At han spilte presten i påskekrimmen «Malstrøm» som gikk på NRK TV på 80-tallet, hører også med til historien.

– At presten tok fyr i kirken, overgikk kanskje den opplevelsen?

– Ja, hahahaha...