Gå til sidens hovedinnhold

PST aksjonerte
mot HiN-student

Artikkelen er over 12 år gammel

Iransk student sendt hjem fra HIN.

PST forklarer hjemsendelsen av en iransk student med frykt for at han skulle bruke kompetansen sin til våpenproduksjon.

Fremover har tidligere vært i kontakt med den omtalte studenten, rett før han ble sendt hjem i høst. Han ønsket da ikke å fortelle sin historie.

I går avslørte NRK Dagsrevyen hvorfor. Årsaken til at han ble sendt hjem er at Politiets Sikkerhetstjeneste mistenker ham for å være «sendt» fra Iran for å tilegne seg kunnskap fra Narvik, for å bruke denne i våpenproduksjon av masseødeleggelsesvåpen.

FN-resolusjon

Fremover var i går ettermiddag i kontakt med PST, som da bekreftet historien som NRK Dagsrevyen fortalte i går kveld. Mannen er sendt hjem på grunn av den mye omtalte FN resulosjon 13-37. En resulosjon som i korte trekk skal gjøre det mulig for land å hindre iranere å tilegne seg fysiske deler eller annen kompetanse som kan medvirke til produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

- Vi bekrefter at en iransk student er sendt hjem fra Narvik. Og årsaken er nettopp denne resulosjonen. Dette er et innspill vi har gitt til Politiets Utlendingsenhet, opplyser PST overfor Fremover.

Første gang

Til NRK bekrefter også Jørn Presterudstuen, politiinspektør i PST, at dette er aller første gang at noen sendes ut av Norge på grunn av denne resulosjonen. Men at flere studenter rundt i Norge er under oppsikt.

- Historien har vist at det er tette bånd mellom et missil-program og et sattelitt-program, sier Presterudstuen til NRK.

Fremover kjenner til at det i PST letes etter slike saker, fordi Iran har en historie med å sende ut studenter til ulike skoler. Kompetansen de tilegner seg, blir senere brukt til å utvikle våpen.

Mislikt på HIN

Den 36 år gamle studenten fikk 12 dager å reise hjem på sammen med sin kone. Etter hva Fremover kjenner til, ble ikke beskjeden spesielt godt tatt mot på HIN.

- Vi synes det er synd, fordi han er en flink student, sier rektor Arne Holdø til NRK.

I går ettermiddag la også HIN ut følgende melding på sin hjemmeside:

- Det er svært uheldig, både for studenten og Høgskolen i Narvik at dette skjer. Høgskolen i Narvik må forholde seg til avgjørelsen som er gjort, og skal fortsette å skape best mulig utdanning for sine studenter, uavhengig av hvor de kommer fra, i en melding signert kommunikasjonssjef Vibeke Hanssen.

I NRK-reportasjen poengterte også Arne Holdø at hele pensummet på master-utdanningen ligger tilgjengelig på nett.