De realiserte drømmen om å kjøre motorsykkel på Route66, fra Chicago til Los Angeles. På veien krysset de ni stater og tre tidssoner. Turen tok 17 dager.

Tore og Petrikke som ble sammen i 1969 og giftet seg i 1973, hadde tenkt på denne turen i flere år.

Endelig

– Noen venner av oss anbefalte det. Det passet for oss nå. Endelig bestemte vi oss, smiler Petrikke.

– Jeg kjøpte først sykkel, så kjørt jeg opp, minnes Tore. Den gang var han 40 år. Siden har det blitt mange turer. Tore var blant initiativtakerne til Senior MC i Ofoten rundt 1990. Den er nå kjent som avdeling Nord Nordland, Troms og Finnmark.

Nordmenn har stor interesse for Route 66. The Mother Road (Alle veiers mor) oser av historie i alle tre tidssoner og i alle åtte stater fra øst til vest: MC-turen går gjennom Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico og Arizona og stopper først ved Californias Stillehavsstrender.

Blues neste gang

– Vi to vurderer bluestur til Chicago som neste utflukt. Hjemme kjører vi kanskje 10 000 km årlig inkluderte Bjerkvik–Kristiansand tur retur. Datteren vår bor der.

Motoren på Harleyen brøler som en brunstig løve. Akselrasjonen gir rykk i korsryggen. Route 66 knyttet USA sammen. I John Steinbecks roman «Vredens druer» blir veien kalt Moderveien. Route 66 sto klar i 1926. I 1985 ble den erstattet av større interstates-veier. I dag er Route 66 en vakker turistløype med naturopplevelser og nostalgi.

De reiste med route66usa.info, den eneste norske turoperatøren godkjent av Harley Davidson. Guide Helge Njå har kjørt Route66 hele 50 ganger.

«Walk of Fame»

Gjennom daglige etapper på 4-6 timer fikk reisefølget en rekke opplevelser på en nostalgiske veien som også er udødeliggjort i litteratur, film, tv og musikk.

Turen ble avsluttet med besøk på «Walk of Fame» i Hollywood, Universal Studios, Route 66s endepunkt på Santa Monica Beach. Før det var det avstikker til Las Vegas, videre til Hoover Dam, den tidligere gullgraverbyen Oatman, og Stagecoach Motel 66 i Seligman, Arizona, hos den energiske utflytta Eidsvoll-kvinnen Anne Lise Finnbråten. Grand Canyon gjør sterkt inntrykk på alle besøkende, likeså de forsteinede trærne i Petrified Forest. Et besøk hos en indianerfamilie i Zuni satte de stor pris på.

Få kan unngå å bite seg merke i den tilbakelente atmosfæren i Madrid, kunstnerbyen hvor filmen «The Wild Hogs» ble spilt inn. Rancheier Curt Kelling demonstrerte innfanging av kveg ute på landsbygda i Cuervo utenfor Santa Rosa.

Populært

– Så mange nordmenn har nå reise på denne turen med venner-venneforeningen route66usa.info, at legger du sammen antall kilometer kjører deltakerne jorden rundt på Harley-Davidson 100 ganger – hver sommer. Det tilsvarer også 10 ganger til månen–på Harley - hver sommer, sier Arve Stallvik, eier av Route 66-konseptet for nordmenn.

Adrian, New Mexico, markerer halvveis tur i antall kilometer. De fleste stusser over Texas-millionæren Stanley Marsh IIIs Cadillac-park midt ute på et jorde, og ble mette så det holdt på Big Texan Steak Ranch i New Mexico. De holdt seg klokelig unna forsøket på å spise 2,2 kg biff på under timen.

Tore er rådgiver hos Norges brannskole på Fjelldal i Tjeldsund. Brannskolen ble flyttet dit i 1993. Petrikke jobber på barne- og ungdomsskolen i Bjerkvik. Hun har jobba der i 14 år.

– Jeg er glad vi tok turen. Det har vært helt topp til nå med flink reiseleder. Det er en opplevelse for USA, å kjøre tvers over USA. Vi se så mye forskjellig, det er store kontraster.

– Hva med trafikkbildet?

– Den kan være voldsom på Highwayen når trafikken suser forbi på begge sider. Det var Litt mye til å begynne med. Temperaturene er høye, men det går fint. Det er når vi stopper vi kjenner det. Vi har akklimatisert oss, sier paret.

Historisk

Meramec Caverns i Missouri, hvor Jesse James gjemte seg unna etter både bank–og togrøverier, ble med sine 16 grader en fin avkjøling fra de nærmere 40 røde som preget den kjøredagen. The Gateway Arch i Saint Louis ble passert, likeså Mississippi. Det hele startet med to dager i Chicago.

I de beige ørkenlandskapene i Nevada smelter sola nesten både krom og gummi. Støvet blander seg med svette og solkrem. Fra bakerovnen i Nevada fortsetter Route 66 opp i furuskogen i 2000 meters høyde på Colorado-platået i Arizona. Ozonlaget er også nokså tynt. Missouri og Illinois er som levende museum. Både landskapet og menneskene skifter.

Begge bet seg også merke i klasseskillene i det amerikanske samfunnet, spesielt tydelig var det i statene i Arizona og New Mexico med slitte husvogner og hele byer i forfall.

– Det historiske aspektet ved Route66, er også interessant. Det er hovedsakelig naturen som gjør innrykk. Her er milevis med prærie, svinger, smale veier, store byer, forskjellene fra norsk natur til dette her, er påtagende. Alt er mye større, understreker Tore – som tror det vil ta lang tid å fordøye alle inntrykkene.