Rekordmange anløp i 2014

GLAD: Grethe Parker i Cruise Narvik fryder seg over en kraftig vekst i cruisetrafikken til Narvik.							           (Foto: Mari Helen Svendsen)

GLAD: Grethe Parker i Cruise Narvik fryder seg over en kraftig vekst i cruisetrafikken til Narvik. (Foto: Mari Helen Svendsen) Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Og i 2015 har en skikkelig gigant meldt sin ankomst.

DEL

Neste år er det allerede meldt inn ikke mindre enn 16 cruiseskipsanløp til Narvik. Det blir trolig fler.

Mens cruisetrafikken til Norge generelt har et hvileskjær, nærmest eksploderer det i Narvik.

Fantastisk vekst

– Dette er selvfølgelig artige tall. I år har vi hatt til sammen 10 cruiseanløp. I fjor var det åtte, og den veksten vi har nå er rett og slett fantastisk, sier Grethe Parker i Cruise Narvik.

Det er om lag 10 år siden cruisetrafikken til Narvik i realiteten var fraværende. Man så elendigheten, og satte i gang en cruise-strategi. Den ser ut til å lykkes fullt ut.

– Vi har som mål å være oppe i 20 anløp i 2015, og det tror jeg faktisk vi skal klare. Vi har allerede fått fem bestillinger for 2015, og ett av skipene, Crystal Symphony, tar så mye som 2.500 passasjerer. For oss er det et veldig stort skip, sier Parker.

Ulvehyl

Hovedtyngden av skipene som til nå har kommet til Narvik tar som regel oppimot 1.000 passasjerer. Et par av skipene som kommer neste år tar opp mot 1.500 passasjerer.

– Det er egentlig en størrelse som passer oss godt. Disse skipene matcher den kapasiteten vi har til å kunne ta oss godt av dem som vil benytte seg av de tilbudene vi har på land.

Togtur på Ofotbanen er sammen med besøk i Polar Park, tidligere Zoo, de to attraksjonene som trekker flest av cruisepassasjerene, men også bysightseeing inneholdende både krigsminnemuseum og gondoltur i Fagernesfjellet er populært.

– Og så har vi selvfølgelig også Tinja Fjellgård. Her har de bygd på med nye tilbud, med både prøvesmaking i mikrobryggeriet og nordlysjakt, som har blitt populært.

Også Polar Park er blant de som har utvidet tilbudet sitt.

– Det finnes vel i utgangspunktet ikke maken til Polar Park, men de fornyer seg hele tiden. At du nå kan få ule sammen med ulvene, ja det er jo bokstavelig talt til å få ståpels av, forteller Grethe Parker entusiastisk.

Vinterfestuka

Kommende sesong som starter med første anløp allerede 15. februar og strekker seg til ut i november, vil det være to nye tilbud.

– Vi har cruisepassasjerer som skal går sin egen Rallarmarsj ned til Rombaksbotn, og vi får også et skip som anløper i Vinterfestuka. Det blir spennende.

Hun forteller at om lag 70 prosent av passasjerene på skipene som anløper Narvik velger å delta på de utfluktene som arrangeres.

– Det er faktisk en forholdsvis høy andel, sår Parker fast.

Kan runde 15.000

I år anslår at det har vært om lag 8.500 cruiseturister i Narvik. Neste år runder man antakelig 15.000 – et antall som trolig blir slått igjen i 2015.

Det er vintercruise som har flest anløp. I år var det sju båter i vintersesongen, ett på våren og to i sommer.

– Neste år blir det vinteren som kommer til å være mest populær med 10 anløp, men vi ser at den største veksten kommer på sommeren.

Veksten i antallet anløp neste år skjer blant annet fordi flere nye rederier har kastet øynene på Narvik.

– Det er tre nye rederier representert neste år, og i 2015 har ytterlige tre som ikke har benyttet Narvik meldt at de vil sende skipene sine hit.

Hvorfor Narvik øker, mens den totale cruisetrafikken til Norge bremser opp forklarer Grethe Parker med at man alltid ser etter noe nytt.

– Og så vet vi at cruisepassasjerene blir stadig yngre. Det utløser nye behov, og akkurat det ser det nå ut for at det er Narvik som tjener på, sier hun.

Artikkeltags