Gå til sidens hovedinnhold

Saken kan havne hos Sivilombudsmannen

Artikkelen er over 9 år gammel

Norske spesialsoldater kan ha opptrådt i overkant bryskt overfor fotografer og journalister under Kebnekaise-aksjonen fordi de ville holde sin identitet skjult.

– Vi er de første til å beklage dersom noen har følt seg forulempet av våre soldater.

Det sier oberstløytnant Jon Espen Lien som er kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Bakgrunnen for beklagelsen er at den svenske journalisten Agneta Gustavsson i Sveriges Televisjon kritiserer norske militære.

I Fremover tirsdag fortalte hun at hun var rystet over nosk militæres fremferd etter flystyrten. Ifølge henne innførte norsk militære regler for offentlighet som er helt ukjent på svensk side av grensen.

- Norsk militære nektet oss å snakke med redningsmannskaper, og vi ble helt utestendt fra Kebnekaise fjellstue, sier hun.

Gustavsson var blant de første journalistene som ankom Nikkaloukta. Hun fikk blant annet ikke avsluttet intervjuet hun hadde startet med en av de svenske lederne for operasjonen.

Les hele saken i e-avisen

Sikkerhet

Oberstløytnant Jon Espen Lien sier han aner at norske spesialsoldater kan ha opptrådt i overkant bryskt overfor journalister og fotografer under Kebnekaise-aksjonen, og forklarer det med at det sitter dypt i ryggmargen på dem at de skal holde sin identitet skjult.

– Om de blir eksponert kan det få konsekvenser både for dem og deres familier, sier Lien.

Som Fremover fortalte i gårsdagens avis, har pressefolk i Sverige reagert på det de oppfattet som at norske militære bidro til at deres arbeidsforhold ble betydelig innskrenket under leteaksjonen ved Kebnekaise.

LES OGSÅ: Har funnet to tonn vrakrester

LES OGSÅ: Har lidd et stort tap

LES OGSÅ: Minnet de omkomne

Til sivilombudsmannen

Jurist ved Sveriges Television, Birgitta Adamson, sier at de vurderer å ta saken til justitieombudet som tilsvarer sivilombudsmannen i Norge. Hensikten vil i så fall være å få undersøkt om pressefriheten ble innskrenket i strid med svensk lov.

Undersøkelsen vil være rettet mot svensk politi som angivelig opptrådte på oppdrag av norske militære.

– Dersom det skal innføres spesielle fotoforbud i Sverige, må det først fattes vedtak ifølge lov om skyddsobjekt, forklarer hun.

Da er det snakk om å nekte fotografering av hensyn til rikets sikkerhet.

– Jeg kan vanskelig se at det er situasjonen for en fjellstasjon slik det var snakk om i dette tilfellet, sier hun etter å ha blitt orientert om erfaringer som svenske journalister gjorde torsdag og fredag ved Kebnekaise for snart to uker siden.

Svensk ledelse

Jon Espen Lien er tydelig på at det var svenskene som ledet leteaksjonen, men at de ble tilbudt hjelp av norske militære da et transportfly med fem personer om bord, ble meldt savnet torsdag 16. mars. Det havarerte flyet ble funnet ved Kebnekaise lørdag ved 09-tiden.