Siste tur med <br/> hurtigbåten

TRASIG: I går var det slutt for hurtigbåtruta mellom Narvik og Svolvær. Om det kan bli et sommertilbud er ennå uvisst. ¿ Trasig mener kaptein Terje Gjerde og mannskap Kai Arne Halvorsen (på «Sea Cruise». (Foto: Carl Næsje)

TRASIG: I går var det slutt for hurtigbåtruta mellom Narvik og Svolvær. Om det kan bli et sommertilbud er ennå uvisst. ¿ Trasig mener kaptein Terje Gjerde og mannskap Kai Arne Halvorsen (på «Sea Cruise». (Foto: Carl Næsje)

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Så var det slutt. I går gikk siste tur med hurtigbåten mellom Narvik og Svolvær.

DEL

Ferdigstillelsen av Lofast er det som fører til opphør av et kommunikasjonstilbud mellom Ofoten og Lofoten som har eksistert siden 1922.

Ødeleggende

Men hurtigbåtforbindelsen har ikke utspilt sin rolle, mener havnedirektør Rune Arnøy. Han vil ikke godta det som skjer.

– Å miste hurtigbåten vil være totalt ødeleggende for turistsatsingen. Å reise med buss langs en vei gir langt fra samme opplevelse, sier Arnøy.

Det er Lødingen Skyssbåtservice som de siste to årene har utført ruta med båten «Sea Cruise». Mannskap om bord på den siste dagen er kaptein Terje Gjerde og Kai Arne Halvorsen.

Ikke artig

De synes det er lite artig at det skal være slutt.

– Mange mister et tilbud nå, sier Gjerde.

Da tenker han ikke bare på turistsesongen, da antallet reisende er så stort at det må settes inn ekstrabåt.

– Det er mange skoleelever som bruker båten mellom Narvik og Svolvær. Dessuten har vi en rekke steder som anløpes på signal. Spesielt for Skrova og Brettesnes er bortfallet av båtruta ille, mener Terje Gjerde.

Raskest og billigst

For Lofast til tross. Skal du reise mellom Narvik og Svolvær, er hurtigbåt raskeste måte. Dessuten er båtbilletten billigere enn for buss.

Torbjørn Rinø, som eier Lødingen Skyssbåtservice konstaterer at oppdraget for fylkeskommunen med båtruta er over, og at en historisk forbindelse kan ha kommet til sin slutt.

Men Rinø mener at det i det minste burde vært et sommertilbud. For da er pågangen av reisende stor, blant annet på grunn av den opplevelsen det er å ta den vakre sjøveien.

Nå ble det i valgkampen sist høst fra fylkestopper lovet at man skulle arbeide for hurtigbåt i turistsesongen. Men så langt foreligger ikke noe konkret og ikke ei krone er bevilget.

Lite blid

Narviks havnedirektør er lite blid over situasjonen. For han virker det meningsløst at en ny vei skal føre til at et viktig reisetilbud i nordfylket legges ned, mens det sør i fylket er dobbelt av det meste.

– Dette er andre gang båtruta trues alvorlig. Forrige gang fikk vi kjempet den tilbake. Det bør skje også nå. Fra Narvik Havn kommer vi til å ta initiativ, men flere må på banen for å sikre denne båtruta som betyr så mye for både turistsatsingen i Ofoten og Lofoten og for flere lokalsamfunn, sier Rune Arnøy.

Artikkeltags