Skadet rein avlivet med slegge

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

– Dette er ikke forsvarlig, sier distriktsveterinær Hugo Kalstad. For igjen har rein som er blitt påkjørt og skadet av tog på Ofotbanen blitt liggende i timevis før avliving skjedde.

DEL

13. mai kunne Fremover fortelle historien om mannen som med en stein måtte slå ihjel en hardt skadet rein ved Bjørnfjell. Da hadde dyret ligget nesten et døgn med avkuttede bein og hatt store pinsler. Det til tross for at både politiet og dyrets eier var blitt varslet.

Nå har historien gjentatt seg. Nylig ble en rein påkjørt av et tog like ved Straumsnes. Også dette dyret ble liggende i flere timer før noe ble gjort. Denne gang måtte en av Jernbaneverkets ansatte avlive reinen, med bruk av ei slegge.

Også denne gang var politiet varslet. Så også viltnemnda, mens dyrets eier ikke var å få tak i.

Siden rein er å betrakte som tamdyr, rykker ikke viltnemnda ut uten å få klar beskjed. Det er eieren som må gi tillatelse til avliving, eller at politiet beslutter at så skal skje.

Tidligere var det slik at Jernbaneverkets folk umiddelbart rykket ut når det kom melding om skadde dyr. Da hadde man også tilgang til våpen man kunne ta med, slik at avlivningen ble så human som mulig.

Men i fjor kom det nye regler når det gjelder hva som skal skje med skadet rein. Nå har Jernbaneverket fjernet våpnene, og det er nå opp til en rekke ledd, blant annet politiet og dyrets eier å vurdere saken før en beslutning om avlivning skjer.

Det tar tid.

Denne gang fikk Jernbaneverket oppdraget med å få avlivet dyret. Da hadde det gått flere timer. Og de som fikk oppdraget hadde ikke annen redskap enn ei slegge for dermed å kunne slå dyret ihjel.

Ansatte i Jernbaneverket ønsker ikke å uttale seg til avisen. Men Fremover kjenner til at mange er opprørt over det de mener er en ansvarsfraskrivelse som går gjennom flere ledd.

De ser på det som uforståelig at en ordning som fungerte, og som gjorde at dyr skadd av toget ikke ble liggende og pines unødig, bare opphørte uten at noe annet kom istedet.

Distriktsveterinær Hugo Kalstad, som representerer Statens dyrehelsetilsyn, forteller at han etter episoden i mai tok kontakt med politiet og Jernbaneverket for å få vite hvilke rutiner som gjaldt.

Nå som saken har gjentatt seg, sier han:

– Dette vil jeg følge opp. Vi må tydeligvis ha et møte, for dette er ikke forsvarlig. Vi må finne frem til en fornuftig ordning som gjør at avlivning av skadde dyr kan skje så raskt som mulig, sier Hugo Kalstad.

Folk i Jernbaneverket sier til Fremover at det i år har vært forholdsvis få påkjørsler av rein og elg langs Ofotbanen. Men spesielt i snørike vintre, skjer det ofte at dyrene blir vandrende i jernbanesporet, og da blir antall påkjørsler som regel mange.

Artikkeltags