Skal ringe jula inn...

KLOKKETÅRN: Fundamentet er støpt. I løpet av høsten vil klokketårnet ved Hergot kapell være på plass, og den gamle klokka fra skolekapellet på Straumsnes kan henges opp. - Dette er stort, sier leder av kapellkomiteen Per Johansen og kirkeverge Tor Akselsen. (Foto: Carl Næsje)

KLOKKETÅRN: Fundamentet er støpt. I løpet av høsten vil klokketårnet ved Hergot kapell være på plass, og den gamle klokka fra skolekapellet på Straumsnes kan henges opp. - Dette er stort, sier leder av kapellkomiteen Per Johansen og kirkeverge Tor Akselsen. (Foto: Carl Næsje)

Artikkelen er over 9 år gammel

Når jula skal ringes inn om noen måneder, blir det igjen klokkeklang å høre i Rombaken.

DEL

For nå skal det reises et klokketårn ved kapellet på Hergot. I dette skal klokka fra det gamle skolekapellet på Straumsnes få sin plass.

– Dette er noe vi ser frem til, sier leder av kapellkomiteen, Per Johansen og kirkeverge Tor Akselsen.

Kirkested

Da det ble bygget skole i jernbanebygda Straumes på begynnelsen av 1930-tallet, ble det også innredet kapell i andre etasje. Dette ble kirkestedet for folket langs store deler av Rombaken. Slik var det til langt opp i det man kaller nyere tid. Men først fikk skolen nytt bygg på Fagerjord, og i 1992 ble kapellet i gammelskolen stengt på grunn av branntekniske årsaker.

Etter dette ble det holdt gudstjenester vekselvis på skolen på Fagerjord og samfunnshuset på Trældal.

Innsamling

Men i lang tid, før kapellet på gammelskolen ble stengt, har det pågått innsamling til å realisere et nytt kapell som skulle ligge ved kirkegården på Hergot.

– Vi snakker faktisk om en epoke på 25 år med innsamling av midler og planlegging av kapellet, forteller Per Johansen.

Drøye 1,5 millioner i rede penger hadde man på bok, da det ble besluttet å gå igang med å reise kapellet som sto ferdig i 2005. Det er ikke så stort, men har plass til oppunder 90 personer og fungerer utmerket som kirkested.

Tatt vare på

Kirkeverge Tor Akselsen forteller at alt som kunne brukes fra det gamle skolekapellet ble tatt vare på. Dette er nå på plass i kapellet på Hergot.

– Det dreier seg om altertavle, døpefont, knefallet og prekestolen, for å nevne noe, sier Akselsen.

Også klokka ble tatt vare på. Nå skal også den frem fra sin sikre lagringsplass.

– Kapell uten klokke går ikke, fastslår Per Johansen.

Er igang

Og nå er arbeidet med å reise klokketårnet påbegynt. Fundamentet er allerede støpt. Snart begynner selve bygningsarbeidene.

– Det blir et frittstående tårn, delvis kledt med sjalusier som skal sørge for at lyden bærer langt ut, forteller kirkevergen.

For de mange ildsjelene som har jobbet for kapellet er dette stort.

– Det å få på plass klokka fra det gamle kapellet er et ønske fra bygdefolket. I løpet av høsten skal alt være klart, og endelig kan igjen jula kimes inn igjen i Rombaken slik det var tidligere, sier Per Johansen.

Økt bruk

Sammen med resten av kapellkomiteen kan han glede seg over at bruken av kapellet på Hergot øker. I tillegg til gudstjenestene handler det om barnedåp, vielser og gravferder.

– Det er en stor innsats folk har gjort med realiseringen av Hergot kapell. Dugnadsinnsats sammen med innsamlede midler representerer en investering på rundt tre millioner kroner. Også klokketårent kommer på plass takket være innsamling og stor dugnadsvilje. Dette står det virkelig respekt av, sier kirkeverge Tor Akselsen.

Artikkeltags