Ragnar er personen bak det mye omtalte intervjuet: – Jeg hadde gjort det igjen

Ragnar Bøifot lager journalistikk for å skape reaksjoner, så han er fornøyd med blesten rundt intervjuet med Sisilja Viksund.

Ragnar Bøifot lager journalistikk for å skape reaksjoner, så han er fornøyd med blesten rundt intervjuet med Sisilja Viksund.

Ragnar Bøifot angrer ikke på spørsmålene han stilte ordføreren i Evenes, Sisilja Viksund.

DEL

Søndag utløste Fremovers helgeintervju en stor debatt, etter at Marius Meisfjord Jøsevold, gruppeleder i Nordland SV, la ut et bilde av starten på intervjuet samt kommentaren «Hei Fremover! 1918 ringte og ville ha kvinnesynet sitt tilbake igjen...».

Jeg la det ut med et glimt i øyet, men reagerte også veldig på spørsmålene som var stilt til Sisilja. Spørsmålene og den typen humor som er ment hører ikke hjemme i 2018, sier Marius Meisfjord Jøsevold.

Les helgeintervjuet: Ordfører Sisilja (35): – Herregud! Nei nu trur naboan at æ skal selge bilen

Problematisk

Bildet som ble lagt ut, viser bare 4 av 25 spørsmål som ble stilt i intervjuet.

– Hadde du lest hele saken før du la ut bildet på Facebook?

– Nei, jeg hadde ikke det. Jeg så bare utklippet, sier gruppelederen.

– Er det ikke problematisk å lage seg en mening på en sak når du ikke har lest hele?

– Jo, man kan vel si at det er problematisk, men som sagt var det med et glimt i øyet at jeg publiserte saken. I ettertid har jeg lest hele saken og synes ennå at de spørsmålene ikke hører hjemme i 2018, mener Marius Meisfjord Jøsevold.

Saken fortsetter undet bildet.

Marius Meisfjord Jøsevold mener mange av spørsmålene ikke hører hjemme i 2018.

Marius Meisfjord Jøsevold mener mange av spørsmålene ikke hører hjemme i 2018. Foto:

Vil ikke beklage

Ansvarlig redaktør i Fremover, Christian Senning Andersen, har fått med seg kritikken og forstår hvorfor folk reagerer.

– Når folk ser spørsmålene isolert sett, så forstår jeg at de reagerer, men saken er så mye mer enn de få spørsmålene som ble presentert på Facebook. I tillegg ser det ut til at folk tror at saken handler om at Sisilja skal bli ny ordfører, men det er jo ikke det saken handler om. Den saken hadde vi i april. Intervjuet er et helgeintervju som er ment å være løst og ledig med litt snert, forklarer redaktøren.

– Men tror du ikke det er lettere for deg å se humoren siden du kjenner journalisten, og at det kan være vanskelig for folk som ikke vet hvem journalisten er?

– Jeg synes Ragnar formidlet humoren og ironien på en fin måte, men jeg har nok en annen forutsetning for å forstå humoren og den gode tonen enn hva leserne har. Ragnar fortalte meg at intervjuet hadde gått kjempefint og at både Sisilja og han hadde flirt mye, sier Christian Senning Andersen.

– Så at ikke alle ser humoren kan jeg forstå, men det er ikke noen å beklage for, legger han til.

Saken fortsetter undet bildet.

Christian Senning Andersen forstår at folk reagerer når de ikke har lest saken og mener at det ikke er noe å beklage for. Foto: Arkivfoto

Christian Senning Andersen forstår at folk reagerer når de ikke har lest saken og mener at det ikke er noe å beklage for. Foto: Arkivfoto

Du vet hva som kommer

Ragnar Bøifot beklager heller ingenting.

– Premissene for intervjuet diskuterte jeg med Sisilja på forhånd. Det er få eller ingen andre jeg kunne stilt de spørsmålene til, og jeg kjenner Sisilja. Hun er ei dame med integritet og jeg vet at hun har både glimt i øyet, bein i nesa og er full av kunnskap. Så hun tok de spørsmålene fint, forteller journalisten.

– Men forstår du hvorfor folk reagerer?

– Du vet hva som kommer når du skriver en slik sak, og hvem det kommer fra, som for eksempel Mona Nilsen. Jeg hadde blitt overrasket hvis hun ikke hadde reagert, noe hun har gjorde på Facebook, sier Ragnar Bøifot.

– Men Sisilja kan reagere selv, så hun trenger ikke folk til å ta krenkerrollen for henne. Sisilja fikk intervjuet til gjennomlesning og ringte meg etterpå og flirte og sa at jeg bare skulle kjøre på, legger han til.

– Unødvendig

Mona Nilsen, som er gruppeleder i Arbeiderpartiet, delte innlegget på Facebook og forstår begge sider av saken.

– Jeg har lest hele intervjuet og jeg forstår at det skal være med glimt i øyet og snert, men samtidig synes jeg at det er en del spørsmål og vinklinger som er unødvendige. Jeg tror aldri at den humoren hadde vært til stede hvis det var en mann som ble intervjuet, sier Mona Nilsen og fortsetter:

– Mye kan sies med glimt i øyet. Blant annet bemerkninger og slibrige kommentarer. Selv har jeg opplevd å bli kalt «lille venn» og «unge frøken», men det blir ikke mer hyggelig bare fordi det er sagt med et glimt i øyet. Det er også grunnen til at jeg delte innlegget. Men det var mye annet som var bra i intervjuet.

Saken fortsetter undet bildet.

Mona Nilsen synes saken hadde noen fine elementer, men at en del spørsmål og vinklinger var flåsete.

Mona Nilsen synes saken hadde noen fine elementer, men at en del spørsmål og vinklinger var flåsete. Foto:

Ironi og provokasjon

En av grunnene til at Ragnar Bøifot valgte akkurat de spørsmålene han gjorde, var for å vise at det er 180 år siden Evenes hadde en kvinnelig ordfører. To av spørsmålene handlet om akkurat det. Om det er et poeng at hun er kvinne og om kjønn egentlig har noen å si.

– Jeg skiller ikke mellom kvinner og menn når jeg intervjuer, men når det er et poeng gjør jeg det. Derfor valgte jeg spørsmål knyttet til kjønn. Spesielt spørsmålene knyttet til amming og å leve i synden. De var for å provosere. Og det klarte jeg, så jeg er fornøyd, sier journalisten.

Flere har kommentert innlegget til Marius Meisfjord Jøsevold, og de fleste er ikke imponert over spørsmålene, men det bryr ikke Ragnar Bøifot seg om.

– Hva er journalistikk som ikke engasjerer? Dessuten har det kommet fram at veldig mange av dem som har kommentert ikke har lest hele saken, blant dem NRK-journalisten som skrev om saken. Han innrømmet til meg at han ikke hadde lest den, sier Fremover-journalisten.

– Men når du vet det kommer reaksjoner, hvorfor velger du å skrive saken da?

– Hvorfor la det ligge? Reaksjoner kommer det på alt vi journalister skriver, så vi kan ikke la det ligge. Da hadde vi ikke hatt noe å skrive om. Vi lager saker for å engasjere og opplyse samfunnet. Jeg hadde gjort det om igjen, sier Ragnar Bøifot.

Tar det rolig

Selv om journalisten har fått mye pepper på nettet tar han det hele med humor og knusende ro.

– Enkelt har spurt om det er en vanlig måte å lage journalistikk på kvinner på. Jeg har svart at jeg ikke tar hensyn om det er kvinner eller menn. Takk gud hun ikke er pakistaner. Tenk de reaksjonene som ville kommet om etnisitet og religion, sier journalisten og humrer.

Artikkeltags