Søta bror vil fly syka bror

Scandinavian Medicopter AB, et datterselskap av Scandinavian AirAmbulance, er Nordens største aktør på ambulansehelikopter, og benytter i dag helikoptertypen AS 365 Dauphin N3 på basen i Gällivare. Fra neste år kan selskapet bli å se på Evenes.

Scandinavian Medicopter AB, et datterselskap av Scandinavian AirAmbulance, er Nordens største aktør på ambulansehelikopter, og benytter i dag helikoptertypen AS 365 Dauphin N3 på basen i Gällivare. Fra neste år kan selskapet bli å se på Evenes. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Evenes kan bli første norske base med svensk ambulansehelikopter. Og svenskene lukter på flere norske ambulansebaser.

DEL

Norsk Luftambulanse og Lufttransport får konkurranse om å operere ambulansehelikopterbasen på Evenes, som etter Helse Nords planer skal være operativ fra 1. mai 2015.

Ønsker seg til Norge

I dag er det kun Lufttransport og Norsk luftambulanse som utfører ambulansehelikopter og -flyoppdrag for Luftambulansetjenesten ANS, i tillegg til at Forsvaret flyr ambulanseoppdrag fra sine baser på Banak, Bodø, Ørland, Florø, Sola og Rygge.

Luftambulansetjenesten er et heleid datterselskap av landets fire helseforetak, og har det operative ansvaret for Luftambulansetjenesten i Norge.

–Norge er et stort marked

Det svenske selskapet Scandinavian AirAmbulance, som i tillegg til Lufttransport og Norsk Luftambulanse er prekvalifisert til å levere anbud seg til Evenes, er Nordens største operatør med ambulansehelikoptre og -fly i både Sverige, Finland og Danmark.

Markedssjef Marius Hansen beskriver det norske markedet som spennende:

– For oss er Norge et stort marked. I og med at vi er en skandinavisk operatør har vi selvsagt lyst også å komme inn på det norske markedet.

13 helikoptre, åtte fly og 165 ansatte

I Sverige opererer Scandinavian AirAmbulance på seks av landets syv luftambulansebaser. I Finland på tre av seks, og i Danmark på en av tre baser i landet.

Scandinavian AirAmbulance har 165 ansatte og en flåte på 13 helikoptre og åtte fly. Til sommeren anskaffer selskapet ytterligere tre helikoptre.

Scandinavian AirAmbulance har tidligere operert i to sesonger på korttidskontrakt med ambulansefly i vintersesongen mellom Tromsø og Longyearbyen.

Flere baser ut på anbud

– De øvrige 12 helikopterbasene i Norge vil etter hvert bli lagt ut på anbud. Om vi ønsker å bli en aktør på disse har vi ennå ikke tatt stilling til, sier Hansen, men beskriver det norske markedet som spennende.

Artikkeltags