- Vi fikk melding fra en person som så noe stikke opp fra havet utenfor Breivika på Tjeldøya, sier lensmann Morten Hole.

Ville ikke synke

Det som stakk opp av havet var et 19 meter langt spøkelsesskip. Det var strippet for alt av utstyr på dekk. Styrhuset og rekker var fjernet, og det var gjort tydelige forsøk på å senke båten.

- Bunnventilene var fjernet og det var også skåret hull i siden med motorsag, sier lensmann Morten Hole til Fremover.

Men oppdriften i det gamle treskroget var så stort at båten ikke har sunket. Den lå som et 19 meter langt flytende undervannsskjær i Ofotfjorden. En kollisjon med en hurtiggående båt kunne fått fatale følger.

Fant papirer

- Det er ingen tvil om at båten utgjorde en svært stor fare for skipstrafikken, sier lensmann Morten Hole.

Det er også bakgrunnen for at politiet har satt i gang etterforsking av den drivende båten. Det kunne blitt en vanskelig oppgave å spore eieren, men da dykkere fra Ramsund gjennomsøkte vraket, fant de noe som gjorde oppgaven til politiet mye enklere.

- Dykkere fant alarminstruksen. Den var ikke fjernet, og her stod navnet på båten, sier Hole.

Leter etter eieren

Han forsøkte før helgen å få tak i eieren til båten, men uten å lykkes.

- Vi vil be det lokale lensmannskontoret ta kontakt med mannen, og be om en forklaring på hvorfor båten lå drivende.

Hole ønsker imidlertid ikke å opplyse navnet på båten, en 19 meter lang kutter med utstyr på baugen som kan tyde på at den også har vært brukt til hvalfangst.

Holder vannet ute

- Båten kommer fra Lofoten. Det er alt vi ønsker å si så langt, sier Hole.

Båten ligger nå fortøyd ved siden av en av Forsvarets utrangerte korvetter i Ramsund. Det er lagt lenseutstyr ombord for at den skal holde seg flytende.

- Mannskaper fra KV Svalbard tok på seg oppgaven å tømme båten for vann og heve den, sier plasskommandant ved Ramsund Orlogsstasjon Tord Hofsøy, som krever at eieren kommer for å hente båten.