Steinras ved Leirvik

  Artikkelen er over 3 år gammel

  Trafikken er i gang å rulle.

  DEL

  Torsdag ettermiddag melder en tipser til Fremover at et steinras har gått i Leirvik.

  Trafikken skal være stoppet, men det skal ikke være noen som er truffet av raset.

  - Vi sitter i bil nummer to på stedet og har ventet i ett kvarter før vi fikk noe som helst informasjon. De sier at veien er stengt på ubestemt tid, forteller en Fremover tipser på telefon.

  Tipseren sier at raset har gått på E6.

  - Den nye tunellen er asfaltert i forrige uke, jeg synes det er merkelig at vi ikke får kjøre gjennom tunnellen med følgebil. Nå aner vi ikke hvor lenge vi blir sittende, avslutter tipseren.

  Ifølge en annen tipser som er på stedet forteller til Fremover at en av de som jobber med tunellen har gitt uttrykk for at den ikke er klar for kjøring ennå.

  - Det vi fikk høre var at det jobbes med toppdekket og at tunellen ikke er klar for å kjøres i, fortsetter tipseren.

  Den kvinnelige tipseren var i bil nummer to på stedet og  sier at veien er fysisk stengt med bånd.

  - Ingen slipper gjennom og ingen får gå forbi sperringene. Det snakkes om at det tidligst vil åpnes om fire - fem timer, rapporterer tipseren.

  - Det har i alle fall gått et kraftig ras, avslutter hun.

  - Så kort tid om mulig

  Avdelingsdirektør Midtre Hålogaland, Statens Vegvesen, Geir Jørgensen, sier til Fremover at Statens Vegvesen har sendt sine folk til stedet.

  - Vi skal gjøre alt i vår makt for at dette skal bli så kortvarig som overhodet mulig. Det er standard prosedyre i slike ved slike tilfeller at geologer må inn og kontrollere ras-stedet, opplyser Jørgensen.

  - Kan det bli aktuelt å la folk kjøre gjennom den nye tunellen?

  - Det er tidlig å si. Dette er en tunell som ikke er ferdig og heller ikke godkjent for trafikk. Vi undersøker nå om hvilke tillatelser vi må ha for eventuelt å kunne legge trafikk gjennom en uferdig tunell, avslutter han.

  Klokken 16.15 melder Jørgensen at de har besluttet å kjøre trafikken gjennom nytunellen.

  Kontrabeskjed

  - Nytunellen er ikke åpnet enda og man kan ikke åpne en tunell før den er ferdig. Når det er sagt så kjører vi trafikken gjennom tunellen med ledebil. Dette er ikke en åpning av tunellen, men kun en midlertidig løsning til veien kan åpnes igjen, opplyser han til Fremover.

  - Vi skal få satt i gang og vi skal etablere ledebil så fort som mulig, avslutter han.

  To minutter seinere ringer Geir Jørgensen tilbake til Fremover.

  - Jeg må dessverre komme med kontrabeskjed. Vi åpner ikke tunellen med det første. Det foregår fortsatt asfaltering inne i tunellen og per nå har vi ingen annen løsning. Geolog er kontaktet, sier Jørgensen som ikke skrinlegger en midlertidig åpning av tunellen.

  - Det kan bli aktuelt ved et seinere tidspunkt.

  Trafikken ruller

  Klokken 17.00 melder Kåre Munkvold i Midtre Hålogaland politidistrikt om at trafikken på stedet er begynt å rulle.

  - Vi slipper gjennom bilene ved hjelp av nytunellen og følgebil. Det er åpnet ett felt inne i tunellen og trafikken går litt saktere enn normalt, men den går i alle fall, avslutter Munkvold.

  Stengt til fredag

  Geir Jørgensen sier til Fremover like før klokken 19.30 torsdag kveld, at E6 ikke vil bli åpnet igjen før tidligst fredag morgen.

  - Geolog har vært tilstede og foretatt undersøkelser. Vi er nå nødt til å renske litt i fjellsiden ved raset som medfører at den gamle veien ikke blir åpnet i dag. De siste prognosene jeg har sier at den tidligst kan åpne fredag morgen, sier Jørgensen.

  I mellomtiden vil det bli kjørt kolonnekjørin gjennom den nye tunellen fram til E6 er klar til å bli åpnet igjen.

  Artikkeltags