Gå til sidens hovedinnhold

Fembarnsfar fra Senja terrordømt etter Syria-reise

Artikkelen er over 4 år gammel

38-åringen er dømt for terrorforbund og deltakelse i terrororganisasjonen IS.

Straffen lyder på fengsel i syv og et halvt år. Det bekrefter mannens forsvarer Nils Christian Nordhus overfor VG.

Dermed er straffen ett år mildere enn det som var påstand fra aktor da saken gikk for Oslo tingrett i september.

- Han er skuffet over rettens vurdering, men det er en trøst for ham at han vet at dette resultatet kan bli annerledes i neste instans, sier Nordhus til VG.

Reiste til Raqqa

Sensommeren 2014 tok 38-åringen med seg sin daværende kone Ruth Meyer Johansen og deres fem barn fra Senja til krigsherjede Syria. Mens krighandlinger pågikk i umiddelbar nærhet, var familien strengt bevoktet og hadde ikke mulighet til å forlate.

Først oppholdt de seg i byen Suluq og senere i Raqqa, «hovedstad» i det selverklærte kaliftet til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

I mellomtiden oppholdt 38-åringen seg andre steder i landet. Her sluttet han ifølge påtalemyndigheten seg til IS eller den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten - i dag kjent som Tahrir al-Sham.

Nektet for terror

Selv nektet mannen for det da han forklarte seg i rettssaken. Han erkjente dog at han ønsket å bo og leve i et islamsk kalifat, men forklarte at planen var å jobbe i bakeri eller innen oljenæringen.

Familien forlot Syria etter tre uker som følge av at det ene barn ble rammet av sykdom. Mannen ble pågrepet da han kom tilbake til Norge og senere tiltalt for frihetsberøvelse. Her ble han imidlertid frikjent i Senja tingrett vinteren 2016, men dommen ble opphevet.

Senere ble han altså tiltalt - og nå dømt - for terrordeltakelse.