Politiet: 40 fornærmede i overgrepssak i Tjeldsund

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En mann i 60-årene fra Tjeldsund i Ofoten er siktet for seksuelle overgrep mot flere barn under 16 år. Ifølge politiet har antallet fornærmede økt til 40.

DEL

Mannen ble pågrepet 5. desember i fjor etter et anonymt tips måneden før, og politiet i Ofoten har etterforsket saken siden den gang. Politiet opplyser nå at etterforskningen i all vesentlighet er gjennomført, og at politiets jurister skal gjennomgå saken før den oversendes Statsadvokaten i Nordland for påtalemessig avgjørelse, trolig i løpet av høsten.

Selv om det er 40 fornærmede i saken, er mannen foreløpig ikke siktet for overgrep mot alle.

– Nå som etterforskningen av saken er ferdig, skal juristene gjøre en konkret vurdering av om siktelsen skal endres, og eventuelt utvides, sier etterforskningsleder Ragnhild Normann til NTB.

Gutter i tenårene

Da mannen ble pågrepet, ble han siktet for seksuelle overgrep, herunder seksuell handling med barn under 16 år og seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor barn under 16 år. I all hovedsak dreide det seg om unge gutter.

Hvor mange personer mannen er siktet for overgrep mot, ønsker ikke Normann å opplyse. Da han ble pågrepet, ble det imidlertid opplyst at det var 14 fornærmede, og at de fleste av dem var gutter som var mellom 14 og 17 år gamle da hendelsene skal ha funnet sted. I februar opplyste politiet at det var 22 fornærmede i saken. På fem måneder er altså dette tallet nesten doblet.

– Siktelsen er den samme som tidligere, men 40 personer har nå status som fornærmet i dette sakskomplekset, sier Normann.

Nekter straffskyld

Politiet har gjennomført avhør av alle de mener er fornærmet i saken, i tillegg til en rekke vitner.

– Den omfattende etterforskningen bygger i all vesentlighet på disse avhørene, avhørene av siktede, samt analyse av elektroniske spor. Kripos har bistått med avhør av fornærmede og vitner som er bosatt i andre deler av landet, opplyser etterforskningsleder Ragnhild Normann.

Mannen har forklart seg for politiet i fire avhør, men nekter straffskyld. Ifølge etterforskningslederen stiller han seg uforstående til mistanken som er rettet mot ham. Han ble løslatt fra varetekt i februar.

Den siktede mannen har tidligere vært under etterforskning for lignende tilfeller. I 1999 var han mistenkt for seksuallovbrudd mot et barn under 16 år, men denne saken ble henlagt samme år. Politiet har tidligere opplyst at de har gått gjennom denne saken i forbindelse med den pågående etterforskningen.

Flere henleggelser

Mange av hendelsene som har vært etterforsket, strekker seg opp mot 40 år tilbake i tid. Politiet venter derfor at mange av sakene vil måtte henlegges på grunn av foreldelse.

– Politiet vil understreke at alle som har valgt å stå fram, har bidratt til etterforskningen. Vi ønsker å berømme alle sammen for at de valgte å forklare seg for politiet, med den belastningen det medfører, sier Normann.

Artikkeltags