Unge velger fag som før

Artikkelen er over 13 år gammel

På Høgskolen i Narvik er det få kvinner som er hekta på data, og enda færre menn som kan ta blodprøver. Norske studenter velger fremdeles tradisjonelt, men noen nekter å følge strømmen.

DEL

– Jeg liker å studere med gutter. De er lette å samarbeide med, og flinke til å hjelpe.

Iselin Kamilla Gundersen går tredje året dataingeniør på Høgskolen i Narvik. Hun er en av to jenter i en ellers mannsdominert klasse.

Trenden er den samme ved alle ingeniørfagene på Høgskolen. Kun 16 prosent av realfagsstudentene her er kvinner. Slik er hverdagen også på høgskoler og universitet over hele landet. Tall fra Norges ingeniørorganisasjon (NITO) viser at åtte av ti ingeniørstudenter er menn. De samme tallene gjelder også for ingeniører i arbeidslivet.

President i NITO, Marit Stykket, er bekymra over den lave kvinneandelen.

– Vi har et stort behov for ingeniører i Norge. Derfor er det også veldig viktig at flere kvinner får øynene opp for yrket, mener hun.

Iselin er en av få jenter som har vært hekta på data helt siden hun var barn.

– Jeg hadde mange guttevenner da jeg var liten, og de pleide alltid å holde på med data. På den måten ble jeg også interessert i det. Etter at vi fikk datamaskin hjemme satt jeg og klikka og utforska selv.

Hun synes det er vanskelig å peke på en bestemt årsak til at det er så få jenter som deler hennes interesser, men mener at det må jobbes med å få jenter interessert i realfag allerede fra de er små av.

– Med en gang man får noe til, blir det artig. Hvis man plages med å forstå, og få til for eksempel matteoppgaver, så gir man fort opp.

Presidenten i NITO er enig.

– Noe av årsaken ligger i realfagsundervisningen i grunnskolen. Virkemidlene og eksemplene som brukes her er ofte tilpasset gutter, og dreier seg om ting de synes er spennende, sier Stykket.

Hun mener at det trengs en undervisning som også jenter finner interessant, med oppgaver som kan relateres til deres hverdag.

Fra i høst av ble teknologi og design innført som et eget emne i grunnskolen. NITO tror emnet vil tiltale flere jenter, og mener det er et viktig virkemiddel til å få opp interessen for realfag.

– Og så trenger jentene flere kvinnelige rollemodeller. Kvinnelige ingeniører som kan vise at yrket også er et godt valg for jenter. Når NITO reiser rundt på yrkesmesser, prøver vi alltid å få med oss kvinnelige ingeniørstudenter til å informere om yrket, sier Stykket.

Hun tror noe av årsaken til at så få kvinner velger ingeniørstudiet, er at de ikke kjenner faget godt nok, og ikke vet hvilke yrkesmuligheter en slik utdannelse gir.

Artikkeltags