Velkommen til Lille Jamaica

SLÅTT TIL RIDDER: Den norske honorære konsul for Jamaica, Haagen Oust, ble slått til ridder og utnevnt til guvernør av Lille Jamaica i Gratangen.

SLÅTT TIL RIDDER: Den norske honorære konsul for Jamaica, Haagen Oust, ble slått til ridder og utnevnt til guvernør av Lille Jamaica i Gratangen. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Morgans skip er stødig ført i land av kaptein Astrid Høgmo ytterst på Klemneset. Den lille jordflekken i Grøsnesvika har også fått tilnavnet Lille Jamaica, samt sin egen guvernør.

DEL

Det ble en meget vellykket skipsdåp i helga, da resultatet av måneder med arbeid endelig kunne beskues. Det storslåtte kunstverket til Calle Örnemark, «Morgans skip», har ankret opp for godt på Klemneset i Gratangen. Kunstverket står der til skue og glede for alle forbipasserende. Kunstverket er storslått i seg selv, men det er også et meget synlig bevis på en enorm dugnadsånd og vilje til å klare det utroligste.

Ubeskrivelig fellesskap

- Nå føler jeg en stor lettelse over at det endelig er på plass. Men etter å ha jobbet så mye i mange måneder, blir man også litt tom når alt er over. Men det er en god følelse, sier en sliten Astrid Høgmo, alias kaptein Høgmo på Morgans skip. Det hun er mest stolt over er alle folkene hun har hatt rundt seg.

- Jeg har egentlig ikke ord for hvor takknemlig jeg er. Det er helt ubeskrivelig stort det fellesskapet som har kommet til uttrykk, og hvor positive alle har vært selv om de har vært kjempeslitne, sier Astrid Høgmo.

Kjært turområde

Det foreligger ingen planer om å toppe dette prosjektet, men Astrid Høgmo tror det vil komme en rekke positive aktiviteter i kjølvannet av denne skulpturen.

- Akkurat nå skal vi bare nyte det. Stedet der skulpturen står i dag, er også et meget kjært turområde for mange her i kommunen. Jeg tror det vil komme mange besøkende til Morgans skip i tiden fremover, sier Astrid Høgmo. Det var grunneierne Solvar og Judith Nyrland som ga bort grunn til dette storslåtte kunstverket.

Pilotkommune for dugnad

Frivillige fra bygdene Løvdal og Grøsnes har dratt lasset sammen, stått på fra morgen til kveld, for å få skulpturen på plass. Dette var også noe som kom klart frem under alle talene som ble servert på Løvdal ungdomshus lørdag. Her var representanter fra Statsministerens kontor, Fylkesmannen i Troms, Gratangen kommune, samt noen i kraft av egen person. Alle takket de Astrid Høgmo for å ha skapt denne muligheten, og for å være en pådriver og samlende person for dugnadsgjengen. Dugnadsånden i Gratangen ble også omtalt i rosende vendinger. Kommunen ble blant annet foreslått til å være en pilotkommune nummer 1 for dette med dugnad.

Frihetsgudinne og Morgans skip

Primus motor for det spektakulære prosjektet, Astrid Høgmo, er selv meget ydmyk i forhold til sin rolle. Likevel er det ingen tvil om at hennes positivitet og stå-på vilje har vært smittende på store deler av kommunens innbyggere. Det vanket blomster, gaver heder og ære til kaptein Høgmo og hennes lojale mannskap. Hålogoland Kraft kom også med en overraskende gave på selve dagen, 40.000 kroner til Morgans skip. Gratangslaks ved Tore Lundberg donerte 5.000 kroner.

- Takk for at dere ikke har sett noen begrensninger, men bare muligheter, sa en rørt ordfører i Gratangen, Eva Ottesen. Assisterende fylkesmann Bård Pedersen kom også med noen opplysende betraktninger.

- New York har frihetsgudinnen, Paris har Eiffelttårnet, Oslo har operaen, Tromsø har Ishavskatedralen og Gratangen har Morgans skip, ytret han, og mottok ivrig applaus for den kommentaren.

Nord-norsk høstvær

Det nord-norske høstværet viste seg også fra sin verste, eller beste side, alt etter øyet som ser. Ramsalt sjø slo inn over bergene ved kysten og vindkulene fra sydvest tok tak i alt som ikke var boltet fast. Det gjorde at lørdagens program også måtte omrokkeres, og mye av programmet foregikk under tak på Løvdal ungdomshus. Vel 600 personer deltok hele lørdagen, og de ble skysset til og fra underholdning og taler på Løvdal ungdomshus, kakebord på Grøsnes ungdomshus og til sist skipsdåp på Klemneset.

Riddere og guvernør

Skipsdåpen var en severdighet i seg selv, da Norsk honorære konsul for Jamaica, Haagen Oust, ble slått til ridder og utnevnt til guvernør av Lille Jamaica. Det gjorde også Calle Örnemark, som selv ikke var til stede grunnet sykdom. Det hører også med til historien at Morgans skip egentlig skulle ha stått på en liten øy utenfor Honduras. Kunstverket i seg selv er en fantasi av fregatten Oxford og sjørøverkapteinen Henry Morgan, som herjet i Karibien på 1600-tallet. Derav har man en kobling mellom Gratangen og Karibien. Skulpturen skal også vitne om den sterke kystkulturen i den lille kystkommunen.

Artikkeltags