Den gang gikk strømmen av fødende mot Narvik. Jentene Fremover intervjuet i onsdagens avis, ønsker nå å komme i kontakt med kvinner fra både Harstad-regionen og Ofoten-regionen for å høre om deres erfaringer med en sommerstengt fødeavdeling i Harstad - og hvordan det var å føde på en overfylt avdeling ved lokalsykehuset i Narvik.
Rykter
May-Britt Sortebech og Eva Vassdal har tatt initiativet til kartleggingen, som de håper kan bidra til at ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge kan gjenåpne fødeavdelingen i Narvik i sommer.
De har hørt rykter om svært trange kår, og fødsler inne på toalettet sommeren 2003. De kjemper for at fødetilbudet til kvinnene fra både Ofoten og Sør-Troms skal være like godt og trygt som tidligere. Skjer fødselen i tidsrommet 13. juli til 13. august, blir de sendt til UNN, Harstad. Det er transporten de frykter.
69 fødsler
– Det skulle være 25 fødsler ved sykehuset i Narvik sommeren 2003 da fødeavdelingen i Harstad ble stengt. I stedet ble det 69 fødsler. Derfor er det så viktig for oss å få kartlagt tilbudet, og komme i kontakt med de som fødte i Narvik i det aktuelle tidsrommet. De kan best bidra til å skaffe oss nødvendig dokumentasjon før vi tar saken videre til UNN-ledelsen, sier May-Britt som oppfordrer kvinnene det gjelder å ta kontakt med enten henne eller Eva Vassdal.
Begge har termin mens fødeavdelingen i Narvik har stengt. Begge er småbarnsmødre og gruer seg for transporten til Harstad - og det å dra fra små barn.
Har tatt kontakt
Sortebech forteller at flere kvinner allerede har tatt kontakt etter at saken om de gravide Narvik-jentene sto på trykk i Fremover. Både fra Helgeland og Lofoten har det kommet telefoner. Nå vil de systematisere innsamlingen av materiale.
– Vi ser at de ikke stenger fødeavdelingen i Lofoten i motsetning til på Helgeland og her i Narvik. Vi tror det må være mulig å ta de samme grep for UNN-ledelsen når det gjelder vårt lokalsykehus. Vi kan ikke forstå at det er penger å tjene på en sommerstenging sett opp mot de øvrige kostnader for transport, opphold, ambulanse etc, sier May-Britt Sortebech.