Advarer mot usikker is og åpne elveløp

Usikker is: Isen på vann i lavlandet er usikker, og de fleste  elver og bekker er åpne. NVE og Statskog ber folk være ekstra forsiktig, og sjekke istykkelsen på vann. Dette bildet er fra Melkevatn i Ballangen. Foto: Arild Bondestad

Usikker is: Isen på vann i lavlandet er usikker, og de fleste elver og bekker er åpne. NVE og Statskog ber folk være ekstra forsiktig, og sjekke istykkelsen på vann. Dette bildet er fra Melkevatn i Ballangen. Foto: Arild Bondestad

Artikkelen er over 3 år gammel

Elver og bekker er delvis åpne, og det er usikker is på mange vann.

DEL

Statskog og NVE melder om elver og bekker som er delvis åpne etter mildværet for to uker side.

– Elver og bekker er stort sett åpne, sier Arild Bondestad.

Is på vann under 200-300 meters høyde er usikker. Det kalde været i det siste har ført til at en del av råkene er islagt igjen, og på toppen ligger det snø. Dermed ser det ut som at vannet er islagt og trygt.

– Det er all grunn til å være oppmerksom i lavlandet, advarer Arild Bondestad.

Det sier også isvarsler i NVE, Ragnar Ekker. De advarer spesielt mot å gå ved utløp og innløp til vann, og på regulerte vann.

– Mye overvann og mildvær fører til økt vanngjennomstrømming i både elver og innsjøer. Det gjør at råkene ved innløp- og utløp til vann vokser, og rundt odder og områder der det er grunt tæres isen bort fra undersiden. Der er det helt normalt med råk, sier Ekker.

På fjellet er vannene stort sett trygg, men det er alltid viktig å sjekke.

Hans tips er å tenke over størrelsen på vannet og hvor høyt det ligger.

Både Ekker og Bondestad ber folk planlegge turen nøye, sjekke kart og bruke lokalkunnskap når de skal ut på tur. Det er store lokale variasjoner.

– Vi pleier å si at det er trygt når det er ti centimeter stålis. Er du utrygg på isen, så hold deg unna med mindre noen du stoler på kan gå god for isen. Det ligger videoer om hvordan du kan sjekke isen på varsom.no/isvarsling, sier Ekkers.

Han advarer også om at det er menneskelig å føle seg trygg når du går et sted du har gått før.

– Der vi har gått før føler vi oss trygg, men plutselig kan det ha skjedd noe som gjør at forholdene ikke er like trygg som før, sier Ragnar Ekker.

NVE kommer ikke med varsel for is p å elver og sjø.

– Det er viktig å være på vakt når man skal passere elver, sier han.

Ekker råder alle som skal ut på tur over islagte vann til å gå minst to sammen.

– Ha med tau i sekken, slik at du kan berge den andre. Det er også lurt å ha tørre klær i en vanntett pose i sekken, sier han.

Det er for øvrig faregrad tre for snøskred i Sør-Troms og i Ofoten. Dette betyr at det er betydelig fare for snøskred.

Husk å sjekke nettsidene:

www.varsom.no

www.varsom.no/isvarsling

Artikkeltags