En av verdens største våpenprodusenter vil ha denne til Evenes

MQ-4C Triton

MQ-4C Triton Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Northrop Grumman mener dronen «MQ-4C Triton» kan bidra til å erstatte de snart 50 år gamle Orion-flyene på Andøya.

DEL

Forsvarssjefen vil flytte den maritime overvåkingen fra Andøya til Evenes. Admiral Haakon Bruun-Hanssen vil erstatte de snart 50 år gamle Orion-flyene med droner og mindre bemannede fly.

Norge medeier i nye droner

Nortrop Grumman er en av verdens største våpenprodusenter, og er ledende innen blant annet utvikling og produksjon av ubemannede fly; droner.

LES OGSÅ: Spår omkamp: Evenes mot Andøya

Den amerikanske fly- og våpenprodusenten skal blant annet levere fem droner av typen RQ-4B Global Hawk til Nato. Disse dronene skal stasjoneres på Sigonella-basen på Sicilia i Italia, og Norge er en av 13 nasjoner som har medeierskap i den nye dronen.

LES OGSÅ: Vil kraftsamle i Ofoten

Ifølge Teknisk Ukeblad mener nå Northrop Grumman at dronen som bærer navnet «MQ-4C Triton», vil kunne bidra til å erstatte de norske Orion-flyene, som forsvarssjefen ønsker å kvitte seg med.

Èn milliard kroner stykket

MQ-4C Triton er en modifisert utgave av RQ-4B Global Hawk. Dronen, som er konstruert for å kunne drive overvåking over store havområder, er allerede bestilt av Australia og USA som erstatter for deres Orion-fly.

Saken fortsetter under videoen:

Dronene har en innkjøpspris på rundt 120 millioner dollar. Regnet i norske kroner tilsvarer det rundt én milliard kroner avhengig av dollarkursen.

LES OGSÅ: Evenes kan få mer enn bare fly

Ifølge Teknisk Ukeblad hevder Northrop Grumman at driftskostnadene for Triton er 70 prosent lavere enn for Orion.

Mener Norge er framsynt

Drew Flood, som er sjefen for Northrop Grumman Aerospace’ Triton-program i Europa, sier til Teknisk Ukeblad at de har studert de norske behovene nøye. Inkludert det som kom fram i det fagmilitære rådet fra forsvarssjefen til Regjeringen i oktober i år.

Det påpekes at overvåking i nord skal ha topp prioritet, men at dette må gjøres mer kostnadseffektivt. Samtidig ble dette satt i sammenheng med ubemannede systemer. Det mener vi er framsynt.

Sjef for Nortrop Grumman Aerospace’ Triton-program i Europa, Drew Flood, til Teknisk Ukeblad

– Det påpekes at overvåking i nord skal ha topp prioritet, men at dette må gjøres mer kostnadseffektivt. Samtidig ble dette satt i sammenheng med ubemannede systemer. Det mener vi er framsynt, sier Flood til Teknisk Ukeblad.

Flere aktuelle flytyper

I sitt militærfaglige råd til Regjeringen anbefaler forsvarssjefen, i tillegg til droner, at det skal investeres i mindre bemannede overvåkingsfly.

Her finnes det en rekke ulike flytyper som kan være aktuelle, og som benyttes for maritim overvåking i andre land; som Airbus C295, C-27J Spartan, Boeing P-8A Poseidon og Locheed Martins SC-130J Sea Hercules. De to sistnevnte er ikke mindre fly enn Orion, som forsvarssjefen ønsker seg, men disse har anti-ubåtkapasitet som de mindre ikke har. Det siste, Sea Hercules, er en variant av transportflyet C130-J som Norge i dag har fire stykker av.

Artikkeltags