Så banker jula snart på døra, slik den gjør hvert eneste år. Men for noen passer den ikke inn i livet slik det er her og nå. Ikke bare fordi tida ikke strekker til alle gjøremål på lista, eller fordi de ikke har kjøpt alle gavene og bakt seg gjennom alle kakesortene, men fordi de akkurat nå står i den «hardaste ria». Kreft tar ikke pause og hvert år må noen av oss tilbringe jula på sykehuset på grunn av livsviktig behandling. Sykdommen skiller ikke på hverdag eller fest, og viser sin brutalitet også i høytida.

Et av lysene vi tenner i adventsstaken er lyset for håp. Mister du håpet, mister du alt. I Kreftforeningen lever vi for dette håpet. Vi ser det utspille seg hver eneste dag på norske kreftavdelinger, der leger og sykepleiere tar i bruk det ypperste av kunnskap og behandling for å behandle pasienter. I Kreftforeningen er vi utrolig takknemlige for det enormt dyktige helsevesenet og helsepersonellet som hver dag står på for pasienter. Så til alle dere: Tusen takk for den jobben dere gjør og håpet dere skaper for pasienter over hele landet.

Takket være forskningen overlever i dag tre av fire kreft, men slik har det ikke alltid vært. For hundre år siden overlevde nesten ingen, og for bare noen få tiår siden var det mange flere som døde sammenlignet med i dag. Tallene på kreftoverlevere går stadig oppover, og gjør at flere opplever en ny jul. Selv pasientgrupper vi ikke hadde behandling til for bare få år siden, vil nå kunne leve lenge med kreft. Vårt julegaveønske er flere nye medisiner som kan gi enda flere håp.

Det er nettopp dette håpet Kreftforeningens stjerneaksjon handler om. Det er dette håpet som henges opp på norske sykehus og sykehjem i disse dager. Håp i form av en stjerne gitt av folk fra hele landet som støtter opp om aksjonen. Stjerna har to viktige oppgaver: Å gi håp og glede til de som må tilbringe jula på sykehus, samt bidra til kreftforskning slik at flere kan komme hjem til jul, nyttår og alle andre dager i året. Håpet vårt er at stjerna skal kunne gi små glimt av lys i ei tid som er mørk. Ekstra mørk er den for oss her i mørketidslandet. Så kanskje kan det gjøre godt å se stjerna skinne i vinduet der du befinner deg, og vite at bak den står det mange som sender deg varme når dagene er korte og nettene ekstra lange.

For mange er den bekymringsløse julefreden en høy list å strekke seg etter. Så kanskje gjør vi alle klokt i å legge lista litt lavere, være takknemlig for det vi har og se etter små glimt av lys i stedet. Det er også det vi vil ønske for alle som står overfor en vanskelig jul i år: Små glimt av glede. Varme fra et barnebarn på fanget som går julebokk hos bestemor. Varmen fra håpets lys i adventsstaken. Og ikke minst, håp i form av mer forskning, nye fremskritt og ny behandling.

Og alt dette pakker vi inn i den lille, enkle frasen «God jul». I to små ord ligger det mye håp. Ikke minst for dem som vi vet skal møte en jul helt utenom det vanlige.