Gå til sidens hovedinnhold

Banebrytende festivalplakat vekker oppsikt

Artikkelen er over 5 år gammel

Den samiske musikk- og kulturfestivalen Markomeannu har i år en festivalplakat som vekker stor oppsikt. Plakaten viser, som man ser på bildet, to samiske menn som kysser i midnattssola. Plakaten sprer seg nå i sosiale media.

- Det er kjempeartig at den sprer seg slik. Vi ser også at den sprer seg langt utover bare det samiske samfunnet, sier festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Markomeannu forsøker hvert år å fange essensen av festivalen, det skal være gjenkjennelig. Men de siste år har de også forsøkt å ta tak i ting som rører seg i det samiske samfunnet, forklarer Langstrand-Andersen.

Kjærlighetens tegn

- Og i år har vi en plakat i kjærlighetens tegn. Vi ønsker å være med og skape en positiv endring. Vårt standpunkt er at all kjærlighet er like mye verdt.

Plakaten har blitt sendt land og strand rundt, og vil vises på hele Nordkalotten.

- Det har vært knyttet en den tabu til homofili i det samiske samfunnet. Det har ikke vært snakket så mye om. Det beste eksempelet på det er kanskje vedtaket fra menighetsrådet i Kautokeino nå nylig, der de fortalte at de ville lukke dørene for vigsel av likekjønnede par, sier Langstrand-Andersen, og legger til:

- Så vi sender en stor bunke plakater opp dit! Det viser uansett at plakaten vår treffer helt rett.

Åpent for alle

I etterkant av lanseringen av festivalplakaten, har Markomeannu fått flere spørsmål om de er en skeiv festival.

- Vi er først og fremst en samisk festival. Men vi tenker jo at hvis vi kan være med å fronte denne saken, og kanskje gjøre hverdagen litt lettere for noen, så er ingenting bedre enn det, sier Langstrand-Andersen.

Så langt har tilbakemeldingene på plakaten vært «overveldende positive». Langstrand-Andersen sier det kun har vært to-tre negative meldinger, og at de uansett drukner i alt det positive.

Stolte av programmet

Markomeannu ligger jevnt på et besøkstall rundt 2.900. Om festivalplakaten gjør noen forskjell her gjenstår å se.

- Men vi har et veldig godt program i år - spesielt musikkdelen er vi stolte av. Headlinere er Agnete Johnsen og Urørt-Agy. I tillegg har vi Arvvas, Ravggon og mye mer. Vi har en kunstutstilling med Iver Murberg, workshop i crossdressing og et fyldig barneprogram, sier Langstrand-Andersen.

Hun håper folket strømmer til festivalen, som foregår i Gallogieddi - på grensen mellom Nordland og Troms - helt i slutten av juli.

- Alle er velkomne her. Skeiv eller rett, gul eller blå, i kommager, slagstøvler eller finsko - stig på!

PS: Det er Tor Åre Vorren i Røst kommunikasjon som har laget Markomeannus festivalplakat.

Kommentarer til denne saken