Gå til sidens hovedinnhold

Mandag var siste frist for å søke videregående skole: Bjørn Fredrik håper på gode søkertall til yrkesfag

Arbeidsmarkedet skriker etter yrkesfag i åra som kommer. For Narvik bygg er lokale helt essensiell.

Mandag 1. mars er en spesiell dag for elevene i tiende klasse. Over hele Ofoten sitter det 15-16-åringer som står overfor et viktig veivalg.

Ikke fordi det er første dagen i vinterferieuka, men fordi det er siste frist for å søke plass på videregående skole.

En rapport fra Statistisk sentralbyrå fra 9. november 2020 viser at Norge vil trenge flere med yrkesfag i årene som kommer. Rapporten tar for seg arbeidsstyrken og etterspørselen etter arbeidskraft for ulike utdanningsgrupper fram mot 2040.

Her kommer det blant annet fram at etterspørselen for arbeidskraft med yrkesfaglig bakgrunn øker for raskt til at man klarer å møte etterspørselen. Spesielt innen industri, bygg og anlegg er det behov for flere med fagbrev i åra framover.

Nordland er fylket i Norge der flest elever går yrkesfag. I fjor høst gikk 58,4 prosent av alle vg1-elever i Nordland yrkesfag.

Rekrutterer lokalt

En av dem som håper ungdom velger yrkesfag i dag, er Bjørn Fredrik Edvardsen. Han er daglig leder i Narvik bygg, som ble kåret til årets opplæringsbedrift i 2020. Han setter stor pris på å ha en lokal videregående skole som tilbyr yrkesfaglig utdanning innen bygg og anlegg. Det er en viktig rekrutteringsarena for bedriften.

– Det ville nok vært en mer krevende rekrutteringsprosess for oss dersom vi ikke hadde den linja her i Narvik. Da hadde vi ikke fått etablert kontakt tidlig, sier Edvardsen.

Les også

Vilde (19) og Malin (18) er ikke overrasket over at folketallet synker: – Det er oss man bør fokusere på

Akkurat nå har Edvardsen syv lærlinger i bedriften. Fem av dem skal ta fagprøven i år. Alle kommer fra bygg og anlegg-linja ved Narvik videregående skole. Narvik bygg tar rollen sin som opplæringsbedrift på alvor, og er opptatt av å gi lærlingene meningsfulle oppgaver, slik at de går ut av læreperioden med et godt grunnlag for videre arbeid som tømrer.

– Vi samarbeider med skolen og bidrar i undervisningen der vi kan være et supplement. Det er en måte for oss å få kontakt med elevene på før de blir lærlinger. Ikke minst for å tilby dem sommerjobber og utplasseringer underveis i utdanninga, sier Edvardsen.

Håper på gode søkertall

De siste tre årene har elevtallene på bygg og anlegg gått ned, fra 34 søkere i 2018 til 26 søkere i 2020. Når søkertallene for skoleåret 2021–2022 etter hvert blir klare, har den daglige lederen det samme håpet som han har vært år: Et håp om at alle skoleplassene fylles.

Han mener også det er viktig å få fram at å velge yrkesfag ikke lukker noen dører, og kan by på mange muligheter.

– Å velge yrkesfag generelt, og byggfag spesielt, gir dem en trygghet. De får en utdannelse først, og så mange muligheter for videreutdanning dersom de ønsker det. Man lukker ikke dører selv om man velger yrkesfag, sier Edvardsen.

Les også

Vil ha egen satsning for Evenes og Narvik

Kommentarer til denne saken