Christian André (29) fra Bodø nummer tre i den prestisjetunge kokkekonkurransen

Christian Andre Pettersen i sving på «Bocuse d'Or».

Christian Andre Pettersen i sving på «Bocuse d'Or». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det siste løftet han ga før faren døde, var å vinne Bocuse d'Or. I dag ble Christian André Pettersen nummer tre i den prestisjetunge kokkekonkurransen.

DEL

Kokkekonkurransen har gått av stabelen over to dager, og onsdag kveld fikk deltakerne vite hvem av dem de 24 dommerne mener er aller best.

– Jeg har drømt om dette siden jeg var 9 år gammel. Og det var det siste løftet jeg ga til min far før han døde, forteller han.

Skandinavisk på topp tre

Danske Kenneth Toft-Hansen stakk av med vinnermedaljen i årets «VM» i fransk kokkekunst. Norge og Sverige fulgte like etter med bronse og sølv.
Toft-Hansen, som er nybakt pappa, var på forhånd blant de største favorittene til å stikke av med gullmedaljen. Sverige var også blant dem som ble spådd som mulige vinnere.
For norske Christian André Pettersen resulterte tusenvis av timer med terping, og årevis med interesse for matlaging, til bronsemedalje i den gjeve kokkekonkurransen i Lyon.
– Tusen, tusen takk, sa 29-åringen fattet i det han mottok bronsestatuetten som representerte tredjeplassen.
Bodøværingen, som til daglig er kjøkkensjef på restauranten Mondo i Sandnes, vant i tillegg en pengepremie på 10.000 euro.

Oppvekst på kjøkkenet

Til daglig jobber 29-åringen som kjøkkensjef på restauranten Mondo i Sandnes.

Om lag 4.000 timer med terping har gått med foran konkurransen i Lyon.

Men i realiteten har Pettersen på mange måter forberedt seg helt fra barnsbein av.

– Jeg er født og oppvokst i Bodø, og min far var kokk. Han var veldig glad i å fiske, så vi var ofte ute sammen. Og vi lagde mye mat i fellesskap, forteller han.

Pettersens egen karriere begynte i oppvasken.

– Jeg skrubbet potter, pusset glass og bestikk og var med og anrettet mat og skrelte og slikt.

Små marginer

Da Pettersen bestemte seg for at også han skulle bli kokk, var faren skeptisk. Det å drive restaurant, er nemlig langt fra enkelt.

– Det er en kamp. Det er jobbing og jobbing og jobbing for marginale resultater, sier Pettersen til NTB.

Men han og faren ble enige om å satse. Og faren var en viktig mentor for ham helt fram til han døde i 2013.

Kalv og skjell

Bocuse d'Or er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst som arrangeres annethvert år i Lyon. Konkurransen ble grunnlagt av den legendariske kokken Paul Bocuse og arrangert for første gang i 1987.

I årets konkurransemeny var kalvecarré fra fransk kalv hovedråvaren til en fatrett. Kalvecarreen skulle serveres hel eller i to deler og følges av brissel, nyrer, lever eller skank. I tillegg skulle det lages en tallerkenrett som skal være en chartreuse med skjell og grønnsaker.

Pettersen hadde med seg råvarer fra Norge, som purrestokk fra Jæren og trøffeltang fra Lofoten, for å gi retten lokalt preg.

Mange norske vinnere

Hele fem nordmenn har gått til topps i Bocuse d'Or: Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015). I tillegg har Norge vunnet tre sølv og to bronse.

Norge har i dag like mange medaljer som Frankrike.

Men Pettersen møter hard konkurranse i Lyon. Selv framhever han spesielt Danmark og Sverige som favoritter.

I tillegg mener han både Frankrike og Sveits ser ut til å ha gjort det skarpt.

Gratulerer

Fylkesråd for utdanning i Nordland Hild-Marit Olsen gratulerer Bodø-gutten Christian André Pettersen med et strålende 3. plass under kokke-VM Bocuse d'Or i Lyon.

– Han har representert Norge på fantastisk vis i Lyon denne uka. Jeg er kjempestolt over at denne veritable superchefen begynte sin kokkekarriere på restaurant og matfag ved Bodø videregående skole. Til alt overmål har også to av hans støttespillere i Lyon vært elever ved Bodø videregående skole, nemlig Simon Engen og Rasmus Skoglund, sier Hild-Marit Olsen i en pressemelding.

Dette er virkelig ei fjær i hatten for Bodø videregående skole, mener hun.

– Spesielt lærerne ved restaurant og matfag har grunn til å være umåtelig stolt over sine tidligere elever. Nå håper vi at mange unge lar seg inspirere av prestasjonene til disse guttene, og satser på matfag, sier huni pressemeldingen.

Fire lærere fra Bodø videregående skole hadde tatt turen til Lyon for å heie fra sin tidligere elev.

Christian André Pettersen gikk hotell og næringsmiddelfag i 2005/2006 og VK1 kokkefag i 2006/2007 ved Bodø videregående skole. Han fikk læreplass i Sandnes i 2007 hos en tidligere vinner av Bocuse dor, Charles Tjessem.

Pettersen har tatt mange gjeve kokkepriser: Nordic Chef of the Year 2012. NM-gull i kokkekunst i 2014. Årets kokk 2017. Gull i Bocuse d'Or Europa 2018 (EM-utgaven av Bocuse d'Or)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken