Gå til sidens hovedinnhold

Matvareprodukter kan være koblet til skatteparadis

Artikkelen er over 1 år gammel

Over 40 prosent av dagligvareprodukter kan ha en tilknytning til skatteparadiser, ifølge en fersk undersøkelse.

Det er organisasjonen Attac Norge som har undersøkt om en vanlig handlepose med mat på butikken kan være koblet til skatteparadiser. Dette har de gjort gjennom å sjekke selskapsstrukturene bak merkevarene, skriver Nationen.

Undersøkelsen har sett på innholdet i handleposene som VGs matbørs hadde lagd prisoversikt på i løpet av et år. Resultatet viser at 42 prosent av matvarene kan ha en tilknytning til skatteparadiser.

– Vi har valgt å se på matvarer fordi det er relevant for alle. Da kan vi også se hvor vanlig det er, sier kampanjesekretær i Attac Norge, Audun Myhra Bergwitz til avisen.

I undersøkelsene kommer det fram at i en vanlig handlepose med dagligvarer har ti prosent direkte kobling til et skatteparadis, og 32 prosent indirekte.

Bergwitz forteller at det ikke er vanskelig å finne tilknytning til skatteparadis i selskapsstrukturen. Men at det faktisk foregår misbruk av skatteparadis er derimot vanskelig, og ikke noe som er påvist. Det krever innsikt i både regnskaps- og skattetall. Ifølge Bergwiz er dette en av de største problemene med skatteparadis.

– Vi vet ikke sikkert hvor pengestrømmene går. Vi vet kun noe om eierstrukturene, sier han og etterlyser mer åpenhet.

Undersøkelsen til Attac viser at de tre dominerende dagligvarekjedene i Norge, som er Norgesgruppen ASA, Rema / Reitan gruppen og Coop SA, i all hovedsak er norskeide og at de ikke kan finne noen link til skatteparadiser hos dem. Det er selve matvarene og produkter de har gjort en gjennomgang av.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken