Spredningen av kjønnssykdommen gonoré har vært så kraftig så langt at Folkehelseinstituttet nå frykter rekordmange sykdomstilfeller i år.

– Per nå ligger vi an til å få et nytt rekordår, og vi er bekymret, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad til TV 2.

I 2016 ble det påvist 1.096 tilfeller av gonoré i Norge. Hittil i år har FHI registrert 860 tilfeller av gonoré. Rundt 80 prosent av de smittede er menn, og blant disse er det svært mange som blir smittet etter å ha hatt ubeskyttet sex med andre menn. Men det er også økning blant heterofile.

Blystad ber folk være mer bevisst den svært smittsomme sykdommen, som kan ha lignende symptomer som klamydia. Han foreskriver kondombruk og hyppig testing for å bremse spredningen.

– Hvis du får påvist gonoré er det viktig å gjøre en grundig smitteoppsporing. Du må finne ut hvem du har hatt sex med, og du må være åpen om sykdommen. Det er veldig viktig for å stanse smitten. De som kan være smittet må få vite om det, sier Blystad.

Det finnes tre typer gonoré – urinal, som er den vanligste, rektal og hals. Alle smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner. Derfor er kondombruk alfa omega, ved alle former for samleie, men også oralsex