Mandag meldte Fremover at «Kampen om Narvik» kan få premiere til høsten. Filmen har blitt utsatt en rekke ganger; først på grunn av koronapandemien, sist av hensyn til krigen som pågår i Ukraina.

Direktør Sveinung Golimo i produksjonsselskapet Nordisk Film har omtalt det som lite sannsynlig at filmen vil bli utsatt til 2023, men sier samtidig at det ikke kan utelukkes. Planen er å finne en dato i høst.

På kollisjonskurs?

Filmmagasinet Rushprint stiller tirsdag spørsmål om «Kampen om Narvik» nå er på kollisjonskurs med en annen kinoaktuell norsk krigsfilm. «Krigsseileren», omtalt som en av Norges dyreste filmer noensinne, har premiere 23. september. På rollelista står blant annet Pål Sverre Hagen og Kristoffer Joner.

Administrerende direktør i norske kinoers bransjeorganisasjon Film & Kino mener «Kampen om Narvik» bør ha premiere før «Krigsseileren».

– «Kampen om Narvik» må forsøke å finne en ny tid uten for stor konkurranse. Jeg ville anbefalt midten av august, men det er opp til produsent og distributør, sier Petterson til Rushprint.

Dagsavisen skriver at «Krigsseileren» enn så lenge har forsprang på «Kampen om Narvik» i konkurransen om andre verdenskrig. «Krigsseileren» utspiller seg fra 1939 fram til 1970.

«Dermed sperrer Krigsseileren et langt tidsrom for ‘Kampen om Narvik’, hvis produsent og distributør Nordisk Film vil unngå to store norske krigsfilmer på kino samtidig,» siteres Dagsavisen på i Rushprint.

Samtidig er jula kapret av en amerikansk storfilm; Avatar 2. «Kampen om Narvik» har både i 2020 og 2021 hatt premieredato i romjula.

Kronprinsen så filmen i Narvik

De få som har sett filmen utgjør en eksklusiv gjeng. Mandag 4. april var kronprins Haakon på en lukket visning av filmen på Aurora kino Narvik. Han satt igjen med sterke inntrykk etter å ha sett filmen sammen med tidsvitner.

– Det er en veldig sterk skildring av det som skjedde. Jeg tror jeg skal la det være opp til folk som kan dette bedre enn meg å snakke om filmen, men for meg personlig var det en veldig sterk opplevelse å se den, sa kronprins Haakon til Fremover etter å ha sett filmen.

I mars ble aldersgrensa på «Kampen om Narvik» senket fra 15 år, til 12 år. Det skjedde etter at Medietilsynet klagde på vedtaket om at filmen skulle ha 15-årsgrense. Endringen ble grunngitt med barns rett til informasjon, som Medieklagenemnda mente særlig gjelder «Kampen om Narvik».